Jak jeść awokado?

Awokado jest bardzo specyficznym owocem, bowiem można je przyrządzić na kilka bardzo różnych sposobów, w zależności od własnych upodobań. Jeśli jeszcze nigdy nie jadłeś(-aś) awokado, spróbuj którejś z poniższych metod:
1
Zacznij od obrania ze skórki. Dojrzały owoc lekko poddaje się pod naciskiem palca, ale zaraz wraca do pierwotnego kształtu. Avocado, w przeciwieństwie do wielu innych owoców, dojrzewa po zerwaniu. Zatem jeżeli Twoje avocado nie jest jeszcze dojrzałe, pozwól mu spędzić 2-3 dni w spokoju, w ciemnym miejscu.
2
Obrane awokado zmiksuj z jedną szklanką mleka, dodając do niego dwie łyżeczki miodu. Powinien powstać dosyć gęsty krem o konsystencji bitej śmietany, znakomicie nadający się jako dodatek do lodów lub do jedzenia osobno.
3
Rozgnieć miąższ widelcem, dosyp szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj, aż powstanie jednorodna pasta. Spróbuj nałożyć ją na kromkę chleba lub upieczony tost jako zamiennik masła.
4
Przygotuj sałatkę z rozdrobnionego awokado, ząbka czosnku, połowy papryki czerwonej, połowy posiekanej małej cebuli, soku z połówki cytryny i łyżeczki octu. Możesz dodać do smaku trochę soli i pieprzu.
5
Innym sposobem na smaczną potrawę z awokado jest pasta przygotowana ze zmiksowanego awokado, soku z połówki cytryny, czterech łyżeczek cukru i odrobiny soku pomarańczowego. Gotowa pasta jest znakomitym dodatkiem zarówno do sałatek z kawałków owoców, jak i do potraw mięsnych, krewetek (z dodatkiem majonezu) lub ryb.

Komentarze

zuzia
08:05 12.01.2016
Dobry komentarz! 274
To w końcu je się pestkę czy nie?
Janina
21:12 21.11.2014
Dobry komentarz! 1171
Jest pyszne choć mojemu mężowi nie smakuje

Nina
19:17 21.11.2014
Dobry komentarz! 1139
kroję na pół i jem po zdjęciu skórki.Bardzo smaczne
Joaśka
21:18 26.08.2014
Dobry komentarz! 1274
avocado z czosnkiem jogurtem naturalnym sól pieprz sok z cytryny zmiksować wsio Niebo w gębie jak mówiła moja śp Babcia ps avocado przekroić na pół wyjąć pestkę i wyskrobać miąż łyżką
renata
10:42 15.08.2014
Dobry komentarz! 1424
jem awokado od rana do wieczora.
Roman
23:24 29.04.2014
Dobry komentarz! 1812
Spróbowałem awokado i dla mnie jest okropne. Mało, że mi nie smakuje ja po prostu nie wiedziałem czy połknąć czy wypluć.
Jeśli Wam smakuje to możecie zjeść moją porcję.
mar
19:11 25.03.2014
Dobry komentarz! 1903
:) super owoc
Svaro
19:10 25.03.2014
Dobry komentarz! 1893
Zaje....dwabisty z czosnkiem
alina
12:03 10.02.2014
Dobry komentarz! 2034
to wspanialy owoc nadaje sie na maseczke ,nawilza skore
Marcelina z Wrocka
09:21 10.02.2014
Dobry komentarz! 2027
ja przekraja na pol ,kropie cytryna i jem poprostu jem jest najzdrowsze bez mieszania i utrudniania sobie zycia ..........a mialam jeszcze przepisa na paste z serkiem kozim ale gdzie mi sie zapodzial ..pozdrawiam smakoszy :)
krakus
19:56 09.02.2014
Dobry komentarz! 2053
a co jest jak jest zielone
mikki
19:59 04.02.2014
Dobry komentarz! 2078
tego sie nie da jesc wstretneeeeeeee
bunia57
16:46 07.01.2014
Dobry komentarz! 2171
Bardzo dobrze smakuje z jogurtem owocowym.
Zosia
18:30 03.01.2014
Dobry komentarz! 2169
super owoc...jadłam pierwszy raz ,ale wiem już, że jeszcze kupie.
Gienel
19:45 21.12.2013
Dobry komentarz! 2239
Kto wie co zawiera pestka avocado.I czy mozna ja jesc.Czy moze ktos komkretnie odpowiedziec
Gienel
Dobry komentarz! 2239
Kto wie co zawiera pestka avocado.I czy mozna ja jesc.Czy moze ktos komkretnie odpowiedziec
Pixel22
21:58 29.11.2013
Dobry komentarz! 2288
Mmm awokado jest pyszne!!! Najlepszy sposób dla mnie to 2 kto się ze mną zgadza
januszek
14:53 15.10.2013
Dobry komentarz! 2466
a co z pestka czy mozna ją jeść
januszek
Dobry komentarz! 2466
a co z pestka czy mozna ją jeść
januszek
Dobry komentarz! 2466
a co z pestka czy mozna ją jeść
januszek
Dobry komentarz! 2466
a co z pestka czy mozna ją jeść
zuza
09:56 29.06.2013
Dobry komentarz! 2728
avocado jest super
ijo
23:03 03.03.2013
Dobry komentarz! 3051
dojrzało jak jasny gwint!- i.. nie odchodzi pestka po przekrojeniu na pół, i co? ;P
śliczna
18:54 10.02.2013
Dobry komentarz! 3083
ja chce je tylko zjeść
a nie przyządzic z niego potrawe:)
Adwokat
19:25 19.06.2012
Dobry komentarz! 3422
@Estariol -- nie jesteś debilem. Debilem jest osoba, która to napisała. Awokado nie obiera się ze skórki jak jabłko. Trzeba je potrzymać w ciemnym miejscu (np. w szafce) przez 2-3 dni, zanim dojrzeje. Wtedy jest miękkie. Przekraja się je na pół, wyjmuje pestkę i po lekkim naciśnięciu skórki, miąższ powinien sam wypaść.
Awokadomen
17:08 23.02.2012
Dobry komentarz! 3664
Hah ja jest awokado do kazdego obiadu i ten przepis jest dobry !
Estariol
18:33 11.12.2011
Dobry komentarz! 3500
Ja nie umiem.... Bo jestem kompletnym debilem, za trudne to jest jak dla mnie to całe "obieranie skórki"...
Estariol
Dobry komentarz! 3500
Ja nie umiem.... Bo jestem kompletnym debilem, za trudne to jest jak dla mnie to całe "obieranie skórki"...

Twój komentarz