Mango charakteryzuje się słodkim smakiem i specyficznym aromatem, dlatego jest chętnie spożywanym owocem, jak również popularnym składnikiem sałatek owocowych. Jednak aby w pełni docenić jego smak, należy znać prawidłową metodę przechowywania, jak i przygotowywania mango.
Podstawowym błędem związanym z przechowywaniem mango jest umieszczanie ich w lodówce. Owoce tego drzewa są bardzo wrażliwe na chłód i temperatura niższa niż +10 stopni Celsjusza znacznie przyśpiesza proces ich psucia się. Optymalnym sposobem przechowywania mango jest umieszczenie ich w papierowej torbie w ciemnym, przewiewnym miejscu.
Aby prawidłowo przygotować mango, zastosuj się do poniższych rad:
1
Wybierz owoc dojrzały, charakteryzujący się sprężystą skórką, ustępującą łatwo pod naciskiem palca, ale szybko powracającą do pierwotnego kształtu. Mango pokryte ciemnymi plamami są już zepsute i nie nadają się do jedzenia. Owoce twarde są niedojrzałe i nie nadają się jeszcze do spożycia.
2
Obierz owoc w sposób podobny do ziemniaka.
3
Nie próbuj przekrawać go na pół – mango ma w środku dużą, twardą pestkę, więc najlepiej jest naciąć owoc wzdłuż pestki tak, aby uzyskać cztery podłużne ćwiartki. Tak nacięty miąższ powinien się łatwo oddzielić od pestki.
4
Jeśli miąższ nie chce się rozdzielić, zetnij nożykiem tyle, ile zdołasz, a resztę zeskrob łyżeczką.
5
Mango można podawać na wiele sposobów, znakomicie smakuje jako składnik sałatek owocowych, ale również możesz być zaskoczony smakiem jego połączenia z sokiem z limonki, imbirem i kolendrą, jak również niezwykłym połączeniem miąższu mango i ostrej papryki chili.
Data ostatniej modyfikacji: 25.07.2011 15:31:44
Komentarze