Barszcz biały to pyszna, sycąca zupa, która może zastąpić dwudaniowy obiad. Podawana z jajami na twardo, ziemniakami lub chlebem pomaga postawić na nogi w czasie przemęczenia czy też osłabienia organizmu. Polecana jest zwłaszcza na chłodne, jesienne dni, choć w niektórych regionach kojarzy się z okresem Wielkanocy. Poniżej znajduje się prosty przepis na przygotowanie barszczu białego.
kilka lasek białej surowej kiełbasy lub dwie, trzy laski cienkiej kiełbasy typu podwawelska
zakwas pszenny
cebula
dwa ząbki czosnku
ziele angielskie listek laurowy
zioła prowansalskie
świeży koperek
opcjonalnie przyprawa typu vegeta
opcjonalnie łyżka mąki
opcjonalnie trzy łyżki śmietany
Dodatki:
ziemniaki
jajka
1
Na początku wlewamy półtora litra wody do garnka i dodajemy do tego pokrojoną w cząstki cebulę, obrane i przekrojone wzdłuż ząbki czosnku, listek laurowy, ziele angielskie i zioła prowansalskie. Jeśli używamy surowej białej kiełbasy, najpierw doprowadzamy do wrzenia wodę wraz z warzywami i przyprawami, a potem wrzucamy do niej kiełbasę, która na wyłączonym gazie, pod przykryciem, parzy się około 40 minut. Poznamy, że jest gotowa, gdy zacznie się robić różowa. Potem wyjmujemy ją i na wodzie z parzenia gotujemy dalej barszcz, natomiast kiełbasę, całe laski lub pokrojoną w kostkę, według uznania, wrzucamy do barszczu już po jego ugotowaniu. Gdy używamy innej kiełbasy, już gotowej, wówczas kroimy ją w kostkę, wrzucamy do garnka i wszystko razem gotujemy około 10 minut.
2
Przygotowujemy zakwas. Jeżeli korzystamy z takiego z torebki, rozrabiamy go według przepisu na opakowaniu. Jeśli mamy zakwas w butelce, musimy dobrze go wymieszać, aby mąka, która osiadła na dnie, nie pozostała w butelce. Po wymieszaniu zakwasu, należy otwierać butelkę ostrożnie, aby wzburzony płyn nie wystrzelił. Następnie powoli wlewamy go do wywaru z kiełbasy lub wody z kiełbasą i gotujemy około 15 minut. Po wyłączeniu wrzucamy białą kiełbasę, jeśli ktoś wybrał taką wersję.
3
Po tym czasie doprawiamy barszcz do smaku posiekanym, świeżym koperkiem, solą i pieprzem lub przyprawą typu vegeta, jeśli komuś wyda się to jeszcze konieczne i danie zasadniczo jest gotowe. Jeśli jednak komuś nie odpowiada taka konsystencja zupy, barszcz można zagęścić i zabielić. W tym celu pod koniec gotowania dodajemy do niego łyżkę stołową mąki rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody i gotujemy jeszcze co najmniej 5 minut, a po ugotowaniu dodajemy do niego około trzech łyżek gęstej, kwaśnej śmietany. Śmietana musi być koniecznie wcześniej zahartowana, aby się nie zważyła. Najpierw więc rozbełtujemy ją w osobnym naczyniu, a następnie dolewamy dwie łyżki barszczu i mieszamy. Dopiero tak przygotowaną wlewamy do zupy, energicznie mieszając.
4
Barszcz biały podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami oraz cząstkami jajek na twardo. Smacznego!
Data ostatniej modyfikacji: 07.11.2012 18:56:08
Komentarze
Wyjątkiem było dodanie u mnie majaranku zamiast ziół prowansalskich...oraz użycie dobrej wędzonej wiejskiej/swojskiej kiełbasy zamiast wspomnianej w przepisie białej.
Polecam z dodatkiem jaja na twardo.
Smacznego