czyli Jak To Zrobić?

Zobacz też

Jak ugotować barszcz czerwony?

Barszcz czerwony jest pyszną zupą, gotowaną na bazie czerwonych buraków, którą można podawać na wiele różnych sposób. Zaprawiany śmietaną barszcz podaje się najczęściej z ziemniakami, całymi bądź tłuczonymi. Niezabielany jest pity do krokietów albo pasztecików lub podawany z uszkami. Jest kilka sposobów na ugotowanie pysznego barszczu czerwonego, a poniżej dwa z nich.

Co będzie potrzebne?

około kilograma buraków
włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por, kawałek kapusty włoskiej, opcjonalnie przypieczona nad ogniem połówka cebuli)
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego
garść suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
około 1/3 szklanki soku z cytryny
majeranek
oregano
sól, pieprz
opcjonalnie kostka od schabu lub porcja rosołowa
opcjonalnie łyżka miodu
1
Najpierw musimy obrać i dokładnie umyć buraki oraz włoszczyznę. Następnie buraki kroimy w plastry i wszystko wkładamy do sporego garnka. Dodajemy do tego suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie i zalewamy wodą, a następnie gotujemy na dużym ogniu, aż do wrzenia. Dla wzbogacenia smaku, możemy dodać do zupy kostkę od schabu albo kawałek kury rosołowej czy kurczaka.
2
Gdy wywar zaczyna wrzeć, należy zdecydowanie zredukować ogień, aby zupa tylko lekko bulgotała. W innym przypadku wszystko się po prostu wygotuje, starci kolor oraz smak. Na małym ogniu gotujemy barszcz przez około półtorej godziny. Jeżeli będzie nam się wydawało, że kolor wywaru jest za mało intensywny, na około pięć, dziesięć minut przed końcem gotowania, można do niego dodać starty na tarce o grubych oczkach burak.
3
Kolejnym krokiem jest odcedzenie wywaru, a następnie wymieszanie go z sokiem z cytryny oraz doprawienie majerankiem, oregano, pokrojonym czosnkiem i solą oraz pieprzem. To również jest moment, kiedy możemy dodać miód, jeśli chcemy wzbogacić smak i zasłodzić nieco zupę. Barszcz jest gotowy do podania.
4
Innym sposobem na przyrządzenie barszczu czerwonego jest zrobienie go na bazie zakwasu z buraków. Zakwas bardzo łatwo przygotować samemu w domu. Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry, a następnie zalewamy wodą, dodajemy kawałek skórki z chleba razowego i dwa ząbki czosnku. Potem wszystko odstawiamy w ciepłe miejsce na około tydzień. Po tym czasie ostrożnie, ale dokładnie zdejmujemy z wierzchu pleśń i mamy gotowy zakwas buraczany na barszcz. Wystarczy dodać go do gorącego bulionu, ale nie wolno gotować! Zagotowany barszcz z zakwasu traci swój kolor i smak i staje się bezwartościowy. Smacznego!
Data ostatniej modyfikacji: 30.10.2012 16:19:08

Komentarze

DEGUSTATOR 14:00 16.06.2014
Dobry komentarz! 55
Tyle opini co smaków każdy ma swój osobisty smak i dlatego doradzam doprawić według własnej occny i gustu
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg onmjs
W.J. 20:16 10.02.2014
Dobry komentarz! 395
cytryna zdecydowanie jest lepsza
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg onmjs
krystyna 21:04 21.12.2013
Dobry komentarz! 547
monika ma racje
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg onmjs
Monika 00:55 21.12.2013
Dobry komentarz! 540
ocet podkerśla smak buraków, cukier równoważy ocet, ani miód ani cytryna nie nadają sie do tego jak również oregano..
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg onmjs
ela 19:57 27.09.2013
Dobry komentarz! 770
lepszy bedzie ocet jablkowy niz sok z cytryny
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg onmjs
ciekawski 14:03 04.11.2012
Dobry komentarz! 1691
idealnie na święta, które tuż tuż
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg onmjs

Twój komentarz

Podpis
Przepisz wspak ciąg onmjs