czyli Jak To Zrobić?

Zobacz też

Jak ugotować dobry rosół?

Rosół jest jedną z najszlachetniejszych zup. Rosół z kury oraz schabowy z kapustą i ziemniakami są przecież sztandarowymi daniami polskimi. Największa trudność w jego przygotowaniu, to utrzymanie jego klarowności. Stosując jednak poniższe rady, można uniknąć tego problemu. Poniżej przedstawiamy przepis na rosół drobiowy.

Co będzie potrzebne?

- 2,5-3 litry wody
- kawałek kury rosołowej, na przykład skrzydło i noga
- kawałek kaczki, również może to być noga
- włoszczyzna czyli; 2 średnie marchewki, 1 duża pietruszka, pół średniej cebuli (można dodać kawałek pora, selera oraz kapusty, jeżeli ktoś lubi ich smak)
- sól i pieprz
- kostka rosołowa lub przyprawa do zup, jeżeli ktoś lubi i używa
1
Najlepszy smak ma rosół mieszany, dlatego warto zrobić go z mięsa kurzego i kaczego. Jeśli nie mamy kaczki, może być sama kura rosołowa, tylko wtedy weźmy więcej jej części. Idealnie gdyby ptaki pochodziły z ekologicznej hodowli, takie mięso bowiem jest najlepsze i najbardziej aromatyczne w smaku. Mięso należy dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Jeżeli jest ono mrożone, powinno być wyjęte dzień wcześniej, tak aby dokładnie samo się rozmroziło. Do rosołu lepiej nie rozmrażać mięsa na szybko w mikrofalówce, gdyż może to zakłócić jego klarowność.
2
Są dwie szkoły gotowania rosołu. Pierwsza z nich mówi, aby zagotować wodę na rosół i mięso wrzucić na wrzątek, poczekać aż się zagotuje i łyżką zebrać powstałe na powierzchni "szumy" czyli brązowawo-białą pianę.
3
Druga szkoła gotowania rosołu uczy, aby mięso wrzucić do zimnej wody, zagotować, a następnie cały pierwszy wywar wylać i wypłukać mięso jeszcze raz. Dzięki temu pozbywamy się "szumów" i zyskujemy większą szansę na uzyskanie przejrzystego rosołu. Dodatkowo taki sposób gotowania rosołu sprawia, że jest on mniej tłusty.
4
Bez względu na to, jaki początek wybierzemy, dalej już postępujemy zawsze tak samo. Rosół musi gotować się spokojnie. Ma bulgotać na niewielkim ogniu, tak aby mięso oddało z siebie wszystkie soki. Dodajemy do niego włoszczyznę. Marchew oraz pietruszka powinny być pokrojone w słupki. Jeżeli dodajemy pora, najlepiej aby był to niewielki kawałek, ponieważ jego ostry aromat może zdominować smak rosołu. Tak samo jest w przypadku selera.
5
Poza marchewką i pietruszką,można zrezygnować z innych warzyw, ale rosół nie wyjdzie dobry, jeżeli nie dodamy do niego cebuli. Trzeba ją przedtem odpowiednio przygotować. Połowę cebuli wraz ze skórką należy nabić na widelec i przypalić nad palnikiem gazowym. Następnie wrzucamy ją do gotującego się wywaru. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kostką rosołową lub przyprawą.
6
Rosół powinien się gotować tak długo, aż mięso nie zmięknie. Przeważnie trwa to około dwóch godzin, tak więc nie jest to danie szybkie. Tradycyjnie rosół podaje się z ugotowanym osobno makaronem, ale jeżeli okaże się, że wywar nie wyszedł klarowny, na co może mieć wpływ jakość mięsa lub zbyt intensywne jego gotowanie, na dwadzieścia minut przed końcem gotowania można wsypać niepełną szklankę ryżu,lub zrobić drobiowy krupnik, wsypując niepełną szklankę kaszy. Pyszny jest również rosół z lanym ciastem, a co najważniejsze, każdy skupi się na jego smaku, a dzięki dodatkom nikt nie zauważy jego przejrzystości.
Data ostatniej modyfikacji: 07.05.2012 21:46:03

Komentarze

Sławek 13:55 09.09.2014
Dobry komentarz! 83
Spróbuje "wyklarować" wątpliwości, których tu pojawiło się więcej, niźli wspomnianych szumowin:
1) Najbogatsze w smaku są rosoły sporządzane na wielu rodzajach mięsa.
2) Mięso będzie oddawać swój smak do wywaru wtedy, gdy będzie z "tych tłustszych".
3) Do fazy przygotowywania wywaru mięsnego można jest dodawać wszystkie te składniki, których w końcowym rosole nie pożądamy, ale które w stopniu znaczącym podnoszą walory smakowe całości zupy: opiekaną cebulę, por, ziarenka pieprzu.
4) Dodatek do rosołu liścia laurowego, ziela angielskiego, czosnku lub jakiejkolwiek kapusty powoduje niekorzystny posmak całości oraz zaburza paletę aromatów (posmak gorzki lub wręcz kwaśny, a zapach... nierosołowy); znawcy dodatkowo przypisują łatwiejsze kwaszenie się rosołu w przypadku dodawania do niego liści kapusty.
5) Wszelkie wywary mięsne powinno się gotować w ten sposób, że mięso, po uprzednim sprawieniu, oczyszczeniu i umyciu, powinno się zalewać wodą zimną i jak najwolniej gotować. Najlepiej nie doprowadzać do wrzenia; niech "prawie" bulgocze. Po ugotowaniu takiego wywaru, czyli po kilku godzinach - najlepiej od 3 do 5 godzin - mięso należy z wyjąć, a sam wywar ostrożnie przecedzić przez dosyć gęste sitko do drugiego, większego garnka. Dzięki temu uzyskamy wywar klarowny, ale intensywny w smaku, zapachu i barwie. Dodatkowo w łatwy sposób pozbędziemy się innych drobiazgów / dodatków, które włożyliśmy do wywaru: pieprzu, cebuli, itd.
6) ZDEJMOWANIE TZW. SZUMOWIN ALBO WYLEWANIE CZEGOKOLWIEK JEST PO PROSTU MARNOTRAWSTWEM I ZABIJANIEM IDEI ROSOŁU!!!
7) Jeśli jednak wywar nadal jest mało klarowny, to w tym momencie można jest włożyć do niego pianę ubitą z 1 białka kurzego. Wywar należy wtedy mocno podgrzać (ale nie zagotowywać!!!). Po kilku minutach pianę (teraz już pełną resztek osadów, zwanych potocznie szumowinami) należy wyłowić łyżką cedzakową.
8) Dopiero teraz należy dodawać warzywa, zwane włoszczyzną i dalej rosół wolno gotować, ale nie doprowadzając całości oczywiście do wrzenia. Warzywa mogą być pokrojone dowolnie, jednak z uwagi na fakt, że niektórzy lubią jeść "coś z włoszczyzny rosołowej" zalecane jest odpowiednie ich rozdrobnienie. Najgorszy wariant: serwowanie długich, niemieszczących się na łyżce słupków. W przypadku zsunięcia się takiej "torpedy" z łyżki do rosołu równa się pięknym, malowniczym chlupnięciem i palecie tłustych kleksów - od obrusa poczynając na na odzieży kończąc. I siarczystych inwektywach konsumenta... ;-)
9) Do rosołu najlepiej pasuje króciutki makaron, tzw. krajanka. Ona również powinna nie zsuwać się z łyżki podczas konsumpcji ze względu na efekty identyczne jak te, o których wspomniałem w pkt. 9.
Rosołu podaje się też często z kołdunami, ryżem, a dawniej zwyczajowo z... ziemniakami! Tak, tak!
10) Rosół smakuje wybornie nie w dniu jego sporządzania, lecz w dniu następnym.

Smacznego!
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
Basia 17:58 06.09.2014
Dobry komentarz! 83
do rosołu koniecznie należy dodać mały czerwony buraczek;rosół jest klarowny i żółty
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
Usia 08:33 17.02.2014
Dobry komentarz! 646
Czy ktoś dodaje listek laurowy i 3-4 ziaren ziela angielskiego oprócz warzyw ?
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
ann 11:41 10.12.2013
Dobry komentarz! 778
O matko, najgorsze rady pod słońcem. Wylać wodę z mięsa? To po co w ogóle dawać mięso skoro cały wywar wyrzucimy. Po to gotuje się mięso, włożone do zimnej wody żeby uwalniało cenne składniki do wody, że już nie wspomnę o smaku. Wsadzanie mięsa do gotującej się już wody to także pomyłka, przecież chodzi nam o aromatyczny bulion a nie o ugotowanie mięsa.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
aga 17:21 12.11.2013
Dobry komentarz! 826
Najlepszy to jest rosolek z perliczki niebo w gebie
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
Młody stary kucharz 09:12 29.09.2013
Dobry komentarz! 915
Rosół ma być z kury gdzie mięso twarde, a skóra żółta jest, nie z kurczaka co blady jak ściana i pędem hodowany. Kurę starannie umyć i do gara wrzucić. Zagotować, szumowiny zlać (jeśli kura była niedokładnie umyta jest ich więcej).
Na małym ogniu nie gotować lecz pyrkolić w osolonej wodzie ok 5 godzin bez przykrycia. Gdy mięso mięknie warzywa wrzuć nie żałuj marchwi i pietruszki lecz nie za dużo bo wtedy rosół słodki jest. Selera owszem też musisz dać i cebulkę przypaloną by złoty kolor intensywny był. Gdy mięso miękkie lecz kości jeszcze trzyma się, wyjmij je. Pora na koniec gotowania by nie rozciapał się. Solom pieprzem do smaku magi dolać możesz też. mięso pokrój na makaron posyp i zieloną natką też. Dawni mości panowie po wyprawach takim rosołem silili się.
Smacznego.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
geniu 10:39 15.09.2013
Dobry komentarz! 917
najlepszy rosol jest z kaczki francuskiej pycha
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
Domina 13:59 10.09.2013
Dobry komentarz! 928
pycha
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
dorcia 12:53 03.06.2013
Dobry komentarz! 1143
najlepszy rosół jest z kurczaka ja gotuje wlewam do garka 3 litry wody dodaje kucharek marchew pietruszke seler oraz lubczyk jak sie zacznie gotowac wywar czekam 3 minuty niech sie przegotuje potem dodaje mieso i czekam jak sie zagotuje to zmiejszam gaz na mały ogien i sie powoli gotuje bardzo smaczny
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
Genek 19:59 26.02.2013
Dobry komentarz! 1360
Najlepszy z kurki ktora biegala czasami latala, trawke dziobala i robaczki z ziemi wyciagala oczywiscie cebulka przypieczona na palniku to musi byc ze wsi wtedy mozna mowic o smaczku pozdrawiam SMACZNEGO
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
Brutus164 17:50 07.02.2013
Dobry komentarz! 1282
Ja warzywa wkładam do gotującego się wywaru, poza tym NIGDY nie przykrywam garnka z rosołem przykrywką. No i oczywiście jak najmniejszy ogieniek. Rosół jest przepyszny a do tego całkowicie klarowny. Najlepszy z domowym makaronem lub lanymi kluseczkami.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
ira 10:53 27.01.2013
Dobry komentarz! 1298
ja dodaje jeszcze parę grzybków suszonych [podgrzybków lub koźlaka ]super kolor i ten smaczek idę gotować nara
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
Stach 05:51 27.01.2013
Dobry komentarz! 1297
Kiedyś byłem na wsi i jadłem bardzo dobry rosół z gęsi. Teraz mam w zamrażarce 4 poćwiartowane gęsi. Tylko jakoś chęci mi brak żeby zrobić z nich rosół. Ale niedługo się przełamię. Poświęcę te 3 godziny i zrobię rosół. A co z tego wyjdzie to się zobaczy. Jakość tych gęsi jest super, bo biegały sobie po podwórku 6 miesięcy i skubały trawę. Żarcia im nie brakowało, ani wszelkiego ziela. Miały wszystko bo biegały na wolności. Tylko Mi jakoś zapału brakuje żeby je teraz zjeść.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
ika 17:05 25.01.2013
Dobry komentarz! 1299
właśnie gotuję, rosół wołowo drbiowy,zapach ma cudowny,a smak niebo ,mniam mniam,jutro ocenią goście:)
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
Monika 23:21 06.01.2013
Dobry komentarz! 1304
narobiliście smaku!!!!!
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
Małgosia 18:23 05.01.2013
Dobry komentarz! 1312
Najlepszy był rosół mojego taty, gotowany na prędze wołowej, kawałku kurczaka i oczywiście z dodatkiem podpalanej cebuli i koniecznie z kapustą włoską... mmm....palce lizać... z ręcznie gniecionym makaronem
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
JANEK 20:09 24.11.2012
Dobry komentarz! 1379
FAKT NAJLEPSZY ROSOL JEST Z MIESA MIESZANEGO,ALE BEZ KAPUSTY.I MOSI SIE GOTOWAC DLUGO 3-4 GODZIN
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
sabina rosa 17:19 24.11.2012
Dobry komentarz! 1381
Dzieki,tez gotuję,miłego wykendu.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
marcin 06:41 10.11.2012
Dobry komentarz! 1487
ja mam ochote dzisiaj na wołowo kurzany wywar i bede go gotował 3 godziny na mikro ogniu
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
zojka 49 13:18 19.10.2012
Dobry komentarz! 1510
Przypominam sobie,aby mięso z kury rosołowej zmiękło szybciej ,to wrzuca sie kawałek porcelany(coś ze stłuczki).
Prawda,czy fałsz????
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
Kinga 15:53 08.10.2012
Dobry komentarz! 1578
najlepiej dodac do rosołu pół przypieczonej na palniku cebuli wtedy rosołek jest przejrzysty i pyszny!!
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
jurek 10:58 29.09.2012
Dobry komentarz! 1598
gotujęęęęęęęęę!!!!
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva
Ania 11:59 02.09.2012
Dobry komentarz! 1658
Najlepszy rosół jest z mięsa wołowo-drobiowego.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg zeeva

Twój komentarz

Podpis
Przepisz wspak ciąg zeeva