czyli Jak To Zrobić?

Zobacz też

Jak ugotować dobry rosół?

Rosół jest jedną z najszlachetniejszych zup. Rosół z kury oraz schabowy z kapustą i ziemniakami są przecież sztandarowymi daniami polskimi. Największa trudność w jego przygotowaniu, to utrzymanie jego klarowności. Stosując jednak poniższe rady, można uniknąć tego problemu. Poniżej przedstawiamy przepis na rosół drobiowy.

Co będzie potrzebne?

- 2,5-3 litry wody
- kawałek kury rosołowej, na przykład skrzydło i noga
- kawałek kaczki, również może to być noga
- włoszczyzna czyli; 2 średnie marchewki, 1 duża pietruszka, pół średniej cebuli (można dodać kawałek pora, selera oraz kapusty, jeżeli ktoś lubi ich smak)
- sól i pieprz
- kostka rosołowa lub przyprawa do zup, jeżeli ktoś lubi i używa
1
Najlepszy smak ma rosół mieszany, dlatego warto zrobić go z mięsa kurzego i kaczego. Jeśli nie mamy kaczki, może być sama kura rosołowa, tylko wtedy weźmy więcej jej części. Idealnie gdyby ptaki pochodziły z ekologicznej hodowli, takie mięso bowiem jest najlepsze i najbardziej aromatyczne w smaku. Mięso należy dokładnie opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Jeżeli jest ono mrożone, powinno być wyjęte dzień wcześniej, tak aby dokładnie samo się rozmroziło. Do rosołu lepiej nie rozmrażać mięsa na szybko w mikrofalówce, gdyż może to zakłócić jego klarowność.
2
Są dwie szkoły gotowania rosołu. Pierwsza z nich mówi, aby zagotować wodę na rosół i mięso wrzucić na wrzątek, poczekać aż się zagotuje i łyżką zebrać powstałe na powierzchni "szumy" czyli brązowawo-białą pianę.
3
Druga szkoła gotowania rosołu uczy, aby mięso wrzucić do zimnej wody, zagotować, a następnie cały pierwszy wywar wylać i wypłukać mięso jeszcze raz. Dzięki temu pozbywamy się "szumów" i zyskujemy większą szansę na uzyskanie przejrzystego rosołu. Dodatkowo taki sposób gotowania rosołu sprawia, że jest on mniej tłusty.
4
Bez względu na to, jaki początek wybierzemy, dalej już postępujemy zawsze tak samo. Rosół musi gotować się spokojnie. Ma bulgotać na niewielkim ogniu, tak aby mięso oddało z siebie wszystkie soki. Dodajemy do niego włoszczyznę. Marchew oraz pietruszka powinny być pokrojone w słupki. Jeżeli dodajemy pora, najlepiej aby był to niewielki kawałek, ponieważ jego ostry aromat może zdominować smak rosołu. Tak samo jest w przypadku selera.
5
Poza marchewką i pietruszką,można zrezygnować z innych warzyw, ale rosół nie wyjdzie dobry, jeżeli nie dodamy do niego cebuli. Trzeba ją przedtem odpowiednio przygotować. Połowę cebuli wraz ze skórką należy nabić na widelec i przypalić nad palnikiem gazowym. Następnie wrzucamy ją do gotującego się wywaru. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kostką rosołową lub przyprawą.
6
Rosół powinien się gotować tak długo, aż mięso nie zmięknie. Przeważnie trwa to około dwóch godzin, tak więc nie jest to danie szybkie. Tradycyjnie rosół podaje się z ugotowanym osobno makaronem, ale jeżeli okaże się, że wywar nie wyszedł klarowny, na co może mieć wpływ jakość mięsa lub zbyt intensywne jego gotowanie, na dwadzieścia minut przed końcem gotowania można wsypać niepełną szklankę ryżu,lub zrobić drobiowy krupnik, wsypując niepełną szklankę kaszy. Pyszny jest również rosół z lanym ciastem, a co najważniejsze, każdy skupi się na jego smaku, a dzięki dodatkom nikt nie zauważy jego przejrzystości.
Data ostatniej modyfikacji: 07.05.2012 21:46:03

Komentarze

Usia 08:33 17.02.2014
Dobry komentarz! 378
Czy ktoś dodaje listek laurowy i 3-4 ziaren ziela angielskiego oprócz warzyw ?
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
ann 11:41 10.12.2013
Dobry komentarz! 518
O matko, najgorsze rady pod słońcem. Wylać wodę z mięsa? To po co w ogóle dawać mięso skoro cały wywar wyrzucimy. Po to gotuje się mięso, włożone do zimnej wody żeby uwalniało cenne składniki do wody, że już nie wspomnę o smaku. Wsadzanie mięsa do gotującej się już wody to także pomyłka, przecież chodzi nam o aromatyczny bulion a nie o ugotowanie mięsa.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
aga 17:21 12.11.2013
Dobry komentarz! 574
Najlepszy to jest rosolek z perliczki niebo w gebie
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
Młody stary kucharz 09:12 29.09.2013
Dobry komentarz! 664
Rosół ma być z kury gdzie mięso twarde, a skóra żółta jest, nie z kurczaka co blady jak ściana i pędem hodowany. Kurę starannie umyć i do gara wrzucić. Zagotować, szumowiny zlać (jeśli kura była niedokładnie umyta jest ich więcej).
Na małym ogniu nie gotować lecz pyrkolić w osolonej wodzie ok 5 godzin bez przykrycia. Gdy mięso mięknie warzywa wrzuć nie żałuj marchwi i pietruszki lecz nie za dużo bo wtedy rosół słodki jest. Selera owszem też musisz dać i cebulkę przypaloną by złoty kolor intensywny był. Gdy mięso miękkie lecz kości jeszcze trzyma się, wyjmij je. Pora na koniec gotowania by nie rozciapał się. Solom pieprzem do smaku magi dolać możesz też. mięso pokrój na makaron posyp i zieloną natką też. Dawni mości panowie po wyprawach takim rosołem silili się.
Smacznego.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
geniu 10:39 15.09.2013
Dobry komentarz! 663
najlepszy rosol jest z kaczki francuskiej pycha
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
Domina 13:59 10.09.2013
Dobry komentarz! 676
pycha
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
dorcia 12:53 03.06.2013
Dobry komentarz! 891
najlepszy rosół jest z kurczaka ja gotuje wlewam do garka 3 litry wody dodaje kucharek marchew pietruszke seler oraz lubczyk jak sie zacznie gotowac wywar czekam 3 minuty niech sie przegotuje potem dodaje mieso i czekam jak sie zagotuje to zmiejszam gaz na mały ogien i sie powoli gotuje bardzo smaczny
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
Genek 19:59 26.02.2013
Dobry komentarz! 1094
Najlepszy z kurki ktora biegala czasami latala, trawke dziobala i robaczki z ziemi wyciagala oczywiscie cebulka przypieczona na palniku to musi byc ze wsi wtedy mozna mowic o smaczku pozdrawiam SMACZNEGO
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
Brutus164 17:50 07.02.2013
Dobry komentarz! 1026
Ja warzywa wkładam do gotującego się wywaru, poza tym NIGDY nie przykrywam garnka z rosołem przykrywką. No i oczywiście jak najmniejszy ogieniek. Rosół jest przepyszny a do tego całkowicie klarowny. Najlepszy z domowym makaronem lub lanymi kluseczkami.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
ira 10:53 27.01.2013
Dobry komentarz! 1042
ja dodaje jeszcze parę grzybków suszonych [podgrzybków lub koźlaka ]super kolor i ten smaczek idę gotować nara
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
Stach 05:51 27.01.2013
Dobry komentarz! 1045
Kiedyś byłem na wsi i jadłem bardzo dobry rosół z gęsi. Teraz mam w zamrażarce 4 poćwiartowane gęsi. Tylko jakoś chęci mi brak żeby zrobić z nich rosół. Ale niedługo się przełamię. Poświęcę te 3 godziny i zrobię rosół. A co z tego wyjdzie to się zobaczy. Jakość tych gęsi jest super, bo biegały sobie po podwórku 6 miesięcy i skubały trawę. Żarcia im nie brakowało, ani wszelkiego ziela. Miały wszystko bo biegały na wolności. Tylko Mi jakoś zapału brakuje żeby je teraz zjeść.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
ika 17:05 25.01.2013
Dobry komentarz! 1048
właśnie gotuję, rosół wołowo drbiowy,zapach ma cudowny,a smak niebo ,mniam mniam,jutro ocenią goście:)
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
Monika 23:21 06.01.2013
Dobry komentarz! 1051
narobiliście smaku!!!!!
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
Małgosia 18:23 05.01.2013
Dobry komentarz! 1060
Najlepszy był rosół mojego taty, gotowany na prędze wołowej, kawałku kurczaka i oczywiście z dodatkiem podpalanej cebuli i koniecznie z kapustą włoską... mmm....palce lizać... z ręcznie gniecionym makaronem
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
JANEK 20:09 24.11.2012
Dobry komentarz! 1130
FAKT NAJLEPSZY ROSOL JEST Z MIESA MIESZANEGO,ALE BEZ KAPUSTY.I MOSI SIE GOTOWAC DLUGO 3-4 GODZIN
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
sabina rosa 17:19 24.11.2012
Dobry komentarz! 1134
Dzieki,tez gotuję,miłego wykendu.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
marcin 06:41 10.11.2012
Dobry komentarz! 1236
ja mam ochote dzisiaj na wołowo kurzany wywar i bede go gotował 3 godziny na mikro ogniu
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
zojka 49 13:18 19.10.2012
Dobry komentarz! 1261
Przypominam sobie,aby mięso z kury rosołowej zmiękło szybciej ,to wrzuca sie kawałek porcelany(coś ze stłuczki).
Prawda,czy fałsz????
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
Kinga 15:53 08.10.2012
Dobry komentarz! 1329
najlepiej dodac do rosołu pół przypieczonej na palniku cebuli wtedy rosołek jest przejrzysty i pyszny!!
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
jurek 10:58 29.09.2012
Dobry komentarz! 1335
gotujęęęęęęęęę!!!!
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb
Ania 11:59 02.09.2012
Dobry komentarz! 1391
Najlepszy rosół jest z mięsa wołowo-drobiowego.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg klyqb

Twój komentarz

Podpis
Przepisz wspak ciąg klyqb