czyli Jak To Zrobić?

Zobacz też

Jak ugotować grochówkę?

Grochówka, to bardzo sycąca zupa, która często gości na polskich stołach. Jej popularność jest związana z wojskiem i słynnymi grochówkami z żołnierskich kuchni polowych. Do dzisiaj na wszelkiego rodzaju imprezach, w których bierze udział wojsko, podaje się żołnierską grochówkę. Jednak każdy z nas może przygotować sobie sam to danie w domu.

Co będzie potrzebne?

- 30 dkg fasoli typu "Jasiek"
- 4 żeberka
- marchewka, pietruszka
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
- opcjonalnie przyprawa sypka, jeśli ktoś używa
- płaska łyżka smalcu
- cebula
- dwie łyżki mąki
1
Przygotowanie grochówki musimy zacząć dzień wcześniej wieczorem, kiedy to płuczemy odmierzoną ilość grochu, a następnie zalewamy go wodą i zostawiamy na noc, aby napęczniał. W innym przypadku groch się nie ugotuje i będzie twardy.
2
Do około dwóch litrów wody wkładamy żeberka, wsypujemy odcedzony z wody w której się moczył groch, dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz oraz ewentualnie inne przyprawy i gotujemy około godziny. Jeżeli nie chcemy tracić nawet najmniejszej części składników odżywczych grochu, a nie mamy problemów z układem trawiennym i z wzdęciami, wówczas nie odcedzajmy grochu, ale wlejmy go do zupy razem z wodą z moczenia.
3
Po godzinie gotowania dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę oraz pietruszkę i pozostawiamy na średnim gazie, jeszcze około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy tak zwaną zasmażkę do zupy.
4
Na około 20 minut przed końcem gotowania na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę. Może być cała, a jeżeli nie przepadamy za przysmażaną cebulką, dodajmy połowę. Kiedy cebulka się zrumieni wlewamy wszystko do gotującej się zupy, a na tę samą patelnię wsypujemy dwie łyżki mąki pszennej i podpiekamy ją na małym ogniu, cały czas intensywnie mieszając i rozcierając powstające grudki. Mąka ma zmienić kolor na bury, jakby było przybrudzona, to znak, że jest już dobrze przypieczona i możemy zdjąć ją z gazu i chwilkę ostudzić. Kiedy mąka się ostudzi, stopniowo, intensywnie mieszając, aby nie powstały grudy i kluchy, wlewamy do niej około 3/4 szklanki wody. Jeśli wody wydaje się nam za mało, możemy dolać. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do zupy i gotujemy przynajmniej 5 minut, aby zabić smak surowej mąki. Zupa dzięki temu przyjemnie zgęstnieje.
5
Po półtorej godziny gotowania, zupa jest gotowa. Wystarczy doprawić ją solą i pieprzem. Smacznego.
Data ostatniej modyfikacji: 19.09.2012 00:25:04

Komentarze

Gosia 11:36 01.05.2014
Dobry komentarz! 174
Szkoda że nie ma czasu gotowania
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg pcegl
Jaś Grochfasola 18:11 15.11.2013
Dobry komentarz! 655
cytaty z najważniejszych agencji prasowych komentujących grochówkę z fasoli: TASS: "Polska myśl kulinarna triumfuje!", Reuters: "Cudowne odkrycie!", Associatet Press: "to magia!", Novosti: "jeszcze nigdy w historii ludzkich dokonań kuchennych tak niewiele słów oznaczało tak wielką zmianę", PAP "to jest nowy cud w kraju nad Wisłą!"
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg pcegl
marta 16:54 27.10.2013
Dobry komentarz! 682
ja nie rozumiem,fasola i groch to dwa różne warzywa,żyję już trochę.ale po raz pierwszy slysze ze dla niektorych regionow Polski ,groch i fasola to to samo
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg pcegl
qwerty 20:45 05.10.2013
Dobry komentarz! 719
a lol!! Grochówka z "30 dkg fasoli typu "Jasiek"
GRATULUJĘ!!
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg pcegl
coobra10001 13:35 13.07.2013
Dobry komentarz! 901
Cudowna
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg pcegl
Sebastian 20:32 08.03.2013
Dobry komentarz! 1171
smakuje jak u mamy
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg pcegl
Ala 10:57 06.01.2013
Dobry komentarz! 1265
Nie rozumiem. grochówka czy fasolówka, bo składniki wskazują na fasolówkę. Możliwe, że gotowanie jest takie same, ale dokładność jest ważna.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg pcegl
dynuś 09:48 08.12.2012
Dobry komentarz! 1265
znakomita
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg pcegl
Maria 10:45 15.11.2012
Dobry komentarz! 1397
super zupa , mimo że mam już trochę lat to rzadziej ją gotuję ale zawsze smaczna i pożywna .
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg pcegl

Twój komentarz

Podpis
Przepisz wspak ciąg pcegl