Grochówka, to bardzo sycąca zupa, która często gości na polskich stołach. Jej popularność jest związana z wojskiem i słynnymi grochówkami z żołnierskich kuchni polowych. Do dzisiaj na wszelkiego rodzaju imprezach, w których bierze udział wojsko, podaje się żołnierską grochówkę. Jednak każdy z nas może przygotować sobie sam to danie w domu.
- 30 dkg fasoli typu "Jasiek"
- 4 żeberka
- marchewka, pietruszka
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
- opcjonalnie przyprawa sypka, jeśli ktoś używa
- płaska łyżka smalcu
- cebula
- dwie łyżki mąki
1
Przygotowanie grochówki musimy zacząć dzień wcześniej wieczorem, kiedy to płuczemy odmierzoną ilość grochu, a następnie zalewamy go wodą i zostawiamy na noc, aby napęczniał. W innym przypadku groch się nie ugotuje i będzie twardy.
2
Do około dwóch litrów wody wkładamy żeberka, wsypujemy odcedzony z wody w której się moczył groch, dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz oraz ewentualnie inne przyprawy i gotujemy około godziny. Jeżeli nie chcemy tracić nawet najmniejszej części składników odżywczych grochu, a nie mamy problemów z układem trawiennym i z wzdęciami, wówczas nie odcedzajmy grochu, ale wlejmy go do zupy razem z wodą z moczenia.
3
Po godzinie gotowania dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę oraz pietruszkę i pozostawiamy na średnim gazie, jeszcze około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy tak zwaną zasmażkę do zupy.
4
Na około 20 minut przed końcem gotowania na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę. Może być cała, a jeżeli nie przepadamy za przysmażaną cebulką, dodajmy połowę. Kiedy cebulka się zrumieni wlewamy wszystko do gotującej się zupy, a na tę samą patelnię wsypujemy dwie łyżki mąki pszennej i podpiekamy ją na małym ogniu, cały czas intensywnie mieszając i rozcierając powstające grudki. Mąka ma zmienić kolor na bury, jakby było przybrudzona, to znak, że jest już dobrze przypieczona i możemy zdjąć ją z gazu i chwilkę ostudzić. Kiedy mąka się ostudzi, stopniowo, intensywnie mieszając, aby nie powstały grudy i kluchy, wlewamy do niej około 3/4 szklanki wody. Jeśli wody wydaje się nam za mało, możemy dolać. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do zupy i gotujemy przynajmniej 5 minut, aby zabić smak surowej mąki. Zupa dzięki temu przyjemnie zgęstnieje.
5
Po półtorej godziny gotowania, zupa jest gotowa. Wystarczy doprawić ją solą i pieprzem. Smacznego.
Data ostatniej modyfikacji: 19.09.2012 00:25:04
Komentarze
GRATULUJĘ!!