Jak ugotować grochówkę?

Grochówka, to bardzo sycąca zupa, która często gości na polskich stołach. Jej popularność jest związana z wojskiem i słynnymi grochówkami z żołnierskich kuchni polowych. Do dzisiaj na wszelkiego rodzaju imprezach, w których bierze udział wojsko, podaje się żołnierską grochówkę. Jednak każdy z nas może przygotować sobie sam to danie w domu.

Co będzie potrzebne?

- 30 dkg fasoli typu "Jasiek"
- 4 żeberka
- marchewka, pietruszka
- ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz
- opcjonalnie przyprawa sypka, jeśli ktoś używa
- płaska łyżka smalcu
- cebula
- dwie łyżki mąki
1
Przygotowanie grochówki musimy zacząć dzień wcześniej wieczorem, kiedy to płuczemy odmierzoną ilość grochu, a następnie zalewamy go wodą i zostawiamy na noc, aby napęczniał. W innym przypadku groch się nie ugotuje i będzie twardy.
2
Do około dwóch litrów wody wkładamy żeberka, wsypujemy odcedzony z wody w której się moczył groch, dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz oraz ewentualnie inne przyprawy i gotujemy około godziny. Jeżeli nie chcemy tracić nawet najmniejszej części składników odżywczych grochu, a nie mamy problemów z układem trawiennym i z wzdęciami, wówczas nie odcedzajmy grochu, ale wlejmy go do zupy razem z wodą z moczenia.
3
Po godzinie gotowania dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę oraz pietruszkę i pozostawiamy na średnim gazie, jeszcze około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy tak zwaną zasmażkę do zupy.
4
Na około 20 minut przed końcem gotowania na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu i dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę. Może być cała, a jeżeli nie przepadamy za przysmażaną cebulką, dodajmy połowę. Kiedy cebulka się zrumieni wlewamy wszystko do gotującej się zupy, a na tę samą patelnię wsypujemy dwie łyżki mąki pszennej i podpiekamy ją na małym ogniu, cały czas intensywnie mieszając i rozcierając powstające grudki. Mąka ma zmienić kolor na bury, jakby było przybrudzona, to znak, że jest już dobrze przypieczona i możemy zdjąć ją z gazu i chwilkę ostudzić. Kiedy mąka się ostudzi, stopniowo, intensywnie mieszając, aby nie powstały grudy i kluchy, wlewamy do niej około 3/4 szklanki wody. Jeśli wody wydaje się nam za mało, możemy dolać. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do zupy i gotujemy przynajmniej 5 minut, aby zabić smak surowej mąki. Zupa dzięki temu przyjemnie zgęstnieje.
5
Po półtorej godziny gotowania, zupa jest gotowa. Wystarczy doprawić ją solą i pieprzem. Smacznego.

Komentarze

Doris
18:07 18.01.2015
Dobry komentarz! 1419
Z Jaśka to jest zupa fasolowa a grochowa to jest z drobnego grochu.Z Jaśka gotuje się również fasolkę po bretońsku.
Gosia
11:36 01.05.2014
Dobry komentarz! 2064
Szkoda że nie ma czasu gotowania
Jaś Grochfasola
18:11 15.11.2013
Dobry komentarz! 2470
cytaty z najważniejszych agencji prasowych komentujących grochówkę z fasoli: TASS: "Polska myśl kulinarna triumfuje!", Reuters: "Cudowne odkrycie!", Associatet Press: "to magia!", Novosti: "jeszcze nigdy w historii ludzkich dokonań kuchennych tak niewiele słów oznaczało tak wielką zmianę", PAP "to jest nowy cud w kraju nad Wisłą!"
marta
16:54 27.10.2013
Dobry komentarz! 2470
ja nie rozumiem,fasola i groch to dwa różne warzywa,żyję już trochę.ale po raz pierwszy slysze ze dla niektorych regionow Polski ,groch i fasola to to samo
Jagoda
Dobry komentarz! 560
Naprawdę, ale masz problem, ważne, żeby zupa była dobra ;)
qwerty
20:45 05.10.2013
Dobry komentarz! 2476
a lol!! Grochówka z "30 dkg fasoli typu "Jasiek"
GRATULUJĘ!!
coobra10001
13:35 13.07.2013
Dobry komentarz! 2697
Cudowna
Sebastian
20:32 08.03.2013
Dobry komentarz! 2926
smakuje jak u mamy
Ala
10:57 06.01.2013
Dobry komentarz! 3018
Nie rozumiem. grochówka czy fasolówka, bo składniki wskazują na fasolówkę. Możliwe, że gotowanie jest takie same, ale dokładność jest ważna.
dynuś
09:48 08.12.2012
Dobry komentarz! 3007
znakomita
Maria
10:45 15.11.2012
Dobry komentarz! 3178
super zupa , mimo że mam już trochę lat to rzadziej ją gotuję ale zawsze smaczna i pożywna .

Twój komentarz