Jak ugotować gulasz?

Gulasz jest prostym daniem, które wymaga tylko dość długiego gotowania, tak więc nie można się na nie zdecydować w ostatniej chwili. Jest to potrawa jednogarnkowa. Gulasz można podawać z tłuczonymi ziemniaczkami, w które można wgnieść sos i z ulubioną surówką lub z chlebem. Można go przyrządzić z mięsa wołowego, wieprzowego czy nawet drobiowego. Pozostałe składniki oraz sposób przyrządzenia zawsze pozostaje ten sam. Zmienia się tylko, wydłuża w przypadku mięsa wołowego, a skraca w przypadku drobiu, czas gotowania. Poniżej klasyczny przepis na gulasz z mięsa wieprzowego.

Co będzie potrzebne?

kilogram mięsa wieprzowego (może być szynka, łopatka, karkówka lub biodrówka)
cebula
łyżka smalcu
2-3 łyżki mąki
liść laurowy, ziele angielskie
sól i pieprz ewentualnie sypka przyprawa
1
Mięso należy dokładnie wypłukać pod bieżącą, zimną wodą, a następnie pokroić w kostkę mniej więcej 4 na 4 cm. Rozmiar kawałków może być większy bądź mniejszy, ale wszystkie muszą być takie same, inaczej jedne ugotują się szybciej, podczas gdy inne będą jeszcze twarde.
2
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na smalcu w garnku, w którym będzie się gotował gulasz.
Reklama
3
Do cebuli wrzucamy mięso i chwilę rumienimy. Jeżeli ktoś nie lubi przypieczonych cząstek w gulaszu, można pominąć ten etap i od razu dolać wodę. Woda ma przykryć mięso. Dodajemy listek laurowy oraz ziele angielskie, ale nie solimy. Sól dodajemy dopiero, gdy mięso zacznie mięknąć. Gdybyśmy zrobili to na początku gotowania, stałoby się ono twarde.
4
Gulasz gotujemy do miękkości. Musimy sprawdzać mięso widelcem, gdyż długość jego gotowania zależy od jego jakości jak i rodzaju. W trakcie gotowania nie zapomnijmy uzupełniać wody, ponieważ inaczej mięso się spali.
5
Gdy mięso będzie już miękkie należy doprawić gulasz do smaku, a następnie wlać do niego około 3 łyżki mąki rozrobionej zimną wodą. Potem wszystko powinno się gotować jeszcze przynajmniej pięć minut, tak aby zniknął smak surowej mąki. Dzięki temu sos w gulaszu będzie gęsty.
6
Jeśli ktoś nie lubi gęstego sosu, można obtoczyć w mące kawałki mięsa przed wrzuceniem ich na cebulę. Wówczas sos będzie tylko odrobinę gęsty, a my na końcu nie będziemy musieli dodawać mąki.

Komentarze

andrzej
10:09 14.10.2014
Dobry komentarz! 6256
Mieso osmazyc nasamym tłuszczu a nie wrzucać do osma zonej cebuli

Twój komentarz