Jak ugotować zupę pomidorową?

Zupa pomidorowa jest jedną z najbardziej popularnych zup w Polsce. Utarł się nawet pewien stereotyp, że na pozostałościach niedzielnego rosołu, w poniedziałek wszyscy gotują zupę pomidorową. Można zrobić i tak, ale poniżej znajduje się przepis na zupę pomidorową od podstaw.

Co będzie potrzebne?

kość od schabu
przecier pomidorowy
marchewka, pietruszka
liść laurowy, ziele angielskie, bazylia suszona, sól, pieprz do smaku
śmietana
ryż, makaron lub lane ciasto do wyboru
opcjonalnie przyprawa sypka, jeśli ktoś używa lub kostka rosołowa
natka pietruszki lub świeża bazylia
1
Opłukaną w zimnej wodzie kostkę od schabu wkładamy do garnka i zalewamy 1,5 litra wody. Gotujemy do wrzenia, a następnie zbieramy powstałe na powierzchni wody szumy lub odlewamy całą pierwszą wodę i wlewamy świeżą.
2
Następnie do wywaru dodajemy dwa listki laurowe, dwie kulki ziela angielskiego, płaską łyżkę bazylii suszonej, jedną średnią marchewkę i jedną małą pietruszkę pokrojone w słupki. Na tym etapie należy także dodać przyprawę lub kostkę rosołową, jeżeli ktoś stosuje.
Reklama
3
Dwie duże łyżki stołowe przecieru pomidorowego mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody, a następnie wlewamy do zupy i czekamy aż wszystko się zagotuje. Potem zmniejszamy gaz i dodajemy niepełną szklankę ryżu. Mieszamy, a całość gotujemy 20 minut. Jeśli chcemy zrobić pomidorową z makaronem lub lanym ciastem, pomijamy etap ryżu i gotujemy sam wywar. Makaron lub lane ciasto można ugotować osobno albo w zupie. Pamiętajmy jednak, że makaron w zupie nie może się gotować dłużej niż 12 minut, a lane ciasto nie dłużej niż 10.
4
Po wyłączeniu zupy, w małym kubeczku należy rozmieszać dwie łyżki stołowe śmietany z dwoma łyżkami stołowymi zupy, a następnie tak zahartowaną śmietanę wlać do garnka z zupą i dokładnie wymieszać. Dzięki temu śmietana się nie zważy.
5
Pomidorową można podawać z drobno posiekaną natką świeżej bazylii lub pietruszki.

Komentarze

Patryk
08:04 06.01.2017
Dobry komentarz! 2992
Pytanie mam: " Jakie mięso? Wędzone podwędzone czy inne?" Czekam na szybką odpowiedź. Dziękuję. Patryk.
Kuchareczka
13:20 15.07.2014
Dobry komentarz! 5747
Robie ja pierwszy raz w zyciu, ciekawa jestem czy bedzie dobra :)
Julka
09:36 23.03.2014
Dobry komentarz! 5932
Pychotka zrobiłam sama i mam 11 lat dziękuje.
Ania
19:08 02.02.2014
Dobry komentarz! 6003
Nie przepadam za taka zupa:(...ja swoja robie ciutke inaczej tak po mojemu...dodaje podpalane pokrojone drobniutko pomidorki i podpalana rowniez drobniutko krojona papryke...zamiast smietany troche mleka, lub wogole nic...jesli bardzo kwasna troszke cukru...taka zupa ma niesamowicie pyszny smak i jest swietna podana z chlebkiem z zapiekanym serkiem...palce lizac;)
lilka
20:02 06.01.2014
Dobry komentarz! 5935
zupa pyszna ale dodalabym dla zlagodzenia kwasu przecieru odrobine cukru
Annanke
21:38 21.12.2013
Dobry komentarz! 5954
Ja gotuję bardzo podobnie , ale nie dodaję kostki rosołowej, gdyz nie mam zaufania do tych przypraw.Zioła doskonale wyostrzą smak, przede wszystkim oregano. Tez dodałabym je na końcu już bez gotowania. przyprawiłabym zupe ziłami i pozostawiła na wyłaczonym ogniu pare minut pod przykryciem.
wercia
10:09 26.08.2013
Dobry komentarz! 6204
nigdy nie ugotowałabym takiej zupy...po pierwsze wywar robi się na zimnej wodzie gdzie wrzuca sie włoszczyznę i mięso i pomału doprowadza do wrzenia aby wszystkie składniki odżywcze z tych produktów przenikneły do wywaru po drugie kostka rosołowa to sama chemia broń boże podawac tego dzieciom po czwarte zioła podaje sie na końcu gotowania aby zachować aromat ...ale jak komuś ta zupa smakuje to smacznego:)
Annanke
Dobry komentarz! 6160
Duży błąd. Warzywa , zawsze , ale to zawsze wrzuca się do wrzątku, właśnie po to by zachować wszystlkie składniki odżywcze, gdyż wiele z nich ginie w niższych temperaturach.
mamamama
13:58 22.08.2013
Dobry komentarz! 6212
Trochę rzadka i czegoś mi brakuje w smaku ale nie wiem właśnie czego. Ogólnie prosty i fajny przepis. Zrobiłam dla dziecka, zobaczymy czy zje :) Tylko zrobiłam na piersi z indyka, bo dziecko małe.
jaro
12:22 20.08.2013
Dobry komentarz! 6386
bardzo prosty i fajny przepis , zupa wyszła bardzo dobra :)
Zuzak
11:58 14.08.2013
Dobry komentarz! 6185
zaraz ide robic pierwszy raz
ania
13:36 24.07.2013
Dobry komentarz! 6223
zaraz bede robić.... na pewno bedzie pyszna;)
sandra
13:46 10.07.2013
Dobry komentarz! 6254
bardzo fajnie opisany przepis :)wiedziałam ze pomidorowa jest prosta ale ze aż tak :)dzięki moja pierwsza zupa:)
Ola
15:08 09.07.2013
Dobry komentarz! 6281
Moja pierwsza zupa. Wyszła bardzo smaczna :)
Paula
12:22 03.07.2013
Dobry komentarz! 6330
Bardzo dobrze opisany przepis , gotuje dla rodziców i brata , których nie ma w domu . Moja pierwsza zupa ;) Mam nadzieję że wyjdzie ;d
Kala Nakło
19:46 10.06.2013
Dobry komentarz! 6300
Zupa mi wyszła jest pyszna Dziękuje Była to moja pierwsza zupa jaka zrobiłam w życiu:)
Robert
09:16 28.05.2013
Dobry komentarz! 6336
Rewelacja,przepis sie przydał.
bati
00:00 03.05.2013
Dobry komentarz! 6366
Moja propozycja dla każdego: siądźmy z mamami, babciami i spiszmy ich przepisy, zapytajmy jak one gotują. Żaden przepis z neta nie zastąpi tradycyjnego smaku potraw z domu rodzinnego.
Mniam
Dobry komentarz! 6147
Moja mama robi przeokropną zupę pomidorową, podobnie jak jej mama i babcia ;) Wiele przepisów znalezionych w internecie czy książkach kucharskich pomaga w nauce gotowania. Nie każda babcia to świetna kucharka!
kasia
10:34 12.04.2013
Dobry komentarz! 6429
Czy do zupy sam przecier pomidorowy czy rozrobic z wodą prosze o odpowiedż?
zuzia
21:29 09.04.2013
Dobry komentarz! 6383
zup z tak małej ilości przecieruu?
Uczeń
15:11 11.03.2013
Dobry komentarz! 6556
Napewno smaczna,jutro zrobie.
daniel
13:52 12.02.2013
Dobry komentarz! 6480
spoko dla mnie tez bardzo szybki i prosty przepis zupka jest pyszna polecam i pozdrawiam
asia
09:42 05.02.2013
Dobry komentarz! 6481
zupa wysmienita ;}
madzia
14:01 01.02.2013
Dobry komentarz! 6501
super przepis i bardzo łatwy zupka wyszła wysmienita.
Lolek
14:38 21.01.2013
Dobry komentarz! 6487
wszystko fajnie a pieprz i sól
Dawid
12:30 19.01.2013
Dobry komentarz! 6497
Bardzo dobry i latwy przepis:] zupa wyszla wysmienita za pierwszym razem!
Początkującakucharka
14:41 10.01.2013
Dobry komentarz! 6539
Zgadzam się. Przepisz prosty i przydatny :) Moja pierwsza zupa wyszła ŚWIETNA. : )A co najwazniejsze smakowała mojemu chlopakowi :D
paulina
11:42 08.01.2013
Dobry komentarz! 6505
bardzo przydatny i prosty przepis ;) zupa wyszła świetnie ;') ps. Moja pierwsza zupa

Twój komentarz