Zupa pomidorowa jest jedną z najbardziej popularnych zup w Polsce. Utarł się nawet pewien stereotyp, że na pozostałościach niedzielnego rosołu, w poniedziałek wszyscy gotują zupę pomidorową. Można zrobić i tak, ale poniżej znajduje się przepis na zupę pomidorową od podstaw.
kość od schabu
przecier pomidorowy
marchewka, pietruszka
liść laurowy, ziele angielskie, bazylia suszona, sól, pieprz do smaku
śmietana
ryż, makaron lub lane ciasto do wyboru
opcjonalnie przyprawa sypka, jeśli ktoś używa lub kostka rosołowa
natka pietruszki lub świeża bazylia
1
Opłukaną w zimnej wodzie kostkę od schabu wkładamy do garnka i zalewamy 1,5 litra wody. Gotujemy do wrzenia, a następnie zbieramy powstałe na powierzchni wody szumy lub odlewamy całą pierwszą wodę i wlewamy świeżą.
2
Następnie do wywaru dodajemy dwa listki laurowe, dwie kulki ziela angielskiego, płaską łyżkę bazylii suszonej, jedną średnią marchewkę i jedną małą pietruszkę pokrojone w słupki. Na tym etapie należy także dodać przyprawę lub kostkę rosołową, jeżeli ktoś stosuje.
3
Dwie duże łyżki stołowe przecieru pomidorowego mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody, a następnie wlewamy do zupy i czekamy aż wszystko się zagotuje. Potem zmniejszamy gaz i dodajemy niepełną szklankę ryżu. Mieszamy, a całość gotujemy 20 minut. Jeśli chcemy zrobić pomidorową z makaronem lub lanym ciastem, pomijamy etap ryżu i gotujemy sam wywar. Makaron lub lane ciasto można ugotować osobno albo w zupie. Pamiętajmy jednak, że makaron w zupie nie może się gotować dłużej niż 12 minut, a lane ciasto nie dłużej niż 10.
4
Po wyłączeniu zupy, w małym kubeczku należy rozmieszać dwie łyżki stołowe śmietany z dwoma łyżkami stołowymi zupy, a następnie tak zahartowaną śmietanę wlać do garnka z zupą i dokładnie wymieszać. Dzięki temu śmietana się nie zważy.
5
Pomidorową można podawać z drobno posiekaną natką świeżej bazylii lub pietruszki.
Data ostatniej modyfikacji: 15.08.2012 00:27:23
Komentarze