Jak wyhodować cebulę?

Cebula to jedno z podstawowych warzyw w naszej kuchni. Dodaje smaku zupom oraz daniom mięsnym. Ma także bardzo dużo witamin oraz mikroelementów i spożywana na surowo jest bardzo zdrowa, więc chociaż cebula ma ostry smak i drażniący zapach, warto się przełamać i zjeść ją od czasu do czasu. Najlepiej smakuje ta, wyhodowana własnoręcznie w przydomowym ogródku. Mamy wtedy pewność, że nie zawiera szkodliwych dla zdrowia substancji pochodzących z nawozów sztucznych.

Co będzie potrzebne?

- cebulki cebuli
- grządki
- narzędzia do pracy w ogrodzie
1
Cebula może być rozmnażana z nasion, jednak częściej spotyka się jej rozmnażanie z małych cebulek, dymek, więc najpierw wmusimy je kupić w sklepie ogrodniczym. Robimy to oczywiście na wiosnę, w okolicy kwietnia.
2
Grządka pod cebulę powinna być uprawiona nawozem naturalnym oraz zwapnowana, dokładnie przeryta i zrównana grabkami. Jeżeli nie mamy wapna, możemy do nawożenia wykorzystać zebrane i pokruszone skorupki jaj. Trzeba pamiętać o tym, że cebula nie lubi gleby kwaśnej. Mając tak przygotowany teren oraz zakupione cebulki, zabieramy się za sadzenie.
Reklama
3
Cebulki sadzimy pod koniec kwietnia, dość płytko, przysypując je około półcentymetrową warstwą ziemi. Z każdej strony powinniśmy zachować około 12 do 15 centymetrów odległości, tak aby cebula mogła swobodnie się rozrosnąć. Na początku podlewamy regularnie, ale gdy zacznie dojrzewać, zostawiamy ją w spokoju, gdyż dojrzewająca cebula woli lekkie przesuszenie, wówczas nie gnije.
4
Znakiem rozpoznawczym tego, że cebula dojrzała i można ją wyrwać, jest samoistne załamywanie się szczypioru. Zanim włożymy cebulę na stałe miejsce przechowywania, zadbajmy o to, aby było dobrze wysuszona. W tym celu, po wyrwaniu, można wystawiać ją przez kilka dni na słońce w paczkach czy w pudełkach. Ważne, aby była rozłożona tylko jedną warstwą, tak aby promienie słoneczne dotarły do każdej cebuli.

Komentarze

kamilka
18:56 14.05.2013
Dobry komentarz! 7416
co będzie potrztebne

Twój komentarz