Jak zapalić w piecu kaflowym?

Rozpalanie w piecu kaflowym to umiejętność, która w dzisiejszych czasach staje się coraz mniej potrzebna, jednak możesz okazjonalnie stanąć przed koniecznością jej wykorzystania. Warto więc opanować tą nietrudną sztukę, zacznij więc od zgromadzenia takich składników jak:

Co będzie potrzebne?

• Podpałka lub szczapy drewna.
• Papier.
• Zapałki lub zapalniczka.
• Węgiel lub koks.
1
Na dnie paleniska, czyli na prętach rusztu ułóż rozpałkę lub zmięty papier.
2
Następnie przykryj wszystko szczapami drewna.
Reklama
3
Na samej górze połóż kilka brył węgla, najlepiej sprawdzą się kawałki o rozmiarze jajka lub pięści.
4
Rozpal dokładnie podpałkę lub papier.
5
Zamknij górne drzwiczki paleniska pamiętając o zachowaniu drożności pieca, czyli otwarciu dolnych drzwiczek oraz ewentualnie okna w pomieszczeniu.
6
Po kilku minutach otwórz górne drzwiczki i sprawdź, czy podpałka się pali i czy zajęło się również drewno. Jeśli nie, podłóż ponownie ogień.
7
Po następnych kilku minutach płomienie powinny już zacząć obejmować węgiel.
8
Gdy drewno i podpałka się wypalą, a węgiel będzie już płonął samodzielnie, możesz dosypać kolejną porcję węgla, uważając by nie zdławić płomienia.
9
To wszystko, pozostało już tylko kontrolowanie ilości węgla w piecu.

Komentarze

zwiezda
00:20 05.09.2012
Dobry komentarz! 10008
ciekawe kto nie umie napalić w piecu ........
elotrix
13:05 15.03.2014
Dobry komentarz! 8003
ja:)

Twój komentarz