Jak zrobić domowy budyń?

Domowy budyń jest często wymieniany przez dorosłych jako najsmaczniejszy deser, jaki wspominają z dzieciństwa. Pomimo tego, że dawniej nie było gotowych półproduktów do przygotowania budyniu, robiło się go w domach o wiele częściej niż teraz. Przygotowanie takiego domowego budyniu, bez wykorzystania zawartości tego, z torebki, nie jest wcale trudne, a smak jest dużo lepszy. Poniżej uniwersalny przepis, który możemy wykorzystać do zrobienia domowego budyniu o takim smaku, jak tylko chcemy.

Co będzie potrzebne?

1/2 litra mleka
2 żółtka
4 łyżki cukru
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
2 duże łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
syrop owocowy lub kakao, w zależności od tego, jaki smak ma mieć budyń
1
Do dość wysokiego naczynia wlewamy dwie trzecie z całego mleka jakiego mamy użyć do ugotowania budyniu. Wsypujemy do niego cztery łyżki cukru, oraz wkładamy dwie łyżki masła. Jest to wersja dla budyniu czekoladowego lub waniliowego. Jeśli budyń ma być owocowy, dodajemy tylko dwie łyżki cukry oraz wlewamy pół szklanki wybranego syropu. Można zastąpić go musem ze świeżych owoców. Wówczas znowu ilość cukru nam wzrośnie do trzech łyżek.
2
Do niewielkiego naczynia wlewamy pozostałe mleko, wsypujemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej, dwie łyżki mąki pszennej oraz wbijamy dwa żółtka. Jeśli budyń ma być waniliowy, dodajemy wyskrobany środek wanilii, a skórkę wrzucamy do dużego rondla. Zamiast laski wanilii można dodać dwa cukry waniliowe lub dwie łyżeczki ekstraktu. Jeśli natomiast budyń ma być czekoladowy, jedną łyżkę mąki pszennej zamieniamy na dwie łyżki kakao. Wszystko razem dokładnie mieszamy, tak aby nie pozostały żadne grudki. Najlepiej zrobić to mikserem na wolnych obrotach.
3
Gdy już wszystkie składniki w małym naczyniu są wymieszane, możemy podłączyć gaz pod dużym rondlem. Gdy gotujemy budyń waniliowy z użyciem laski wanilii, bardzo ważne jest, aby wyjąć ją zanim mleko zacznie wrzeć. Czekając na tę chwilę, stale mieszamy w małym naczyniu, aby mąki nie osiadły nam na dnie. Do gotującego się mleka powoli wlewamy budyniową miksturę, energicznie mieszając. Gdy już wszystko zostanie wlane, musimy mieszać bardzo szybko. Budyń szybko zgęstnieje, zacznie bulgotać i zrobią się w nim grudki. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ dzięki energicznemu mieszaniu one znikną, a budyń będzie miał jedwabistą konsystencję. Należy go gotować na średnim ogniu, ponieważ ma tendencję do przypalania się. Zwłaszcza, jeśli są w nim żółtka. Można z nich zrezygnować, jednak wówczas deser straci na smaku.
4
Gorącą masę przekładamy do miseczek polanych przepłukanych wcześniej w zimnej wodzie. Budyń można udekorować owocami, bitą śmietaną czy polać sokiem owocowym.

Komentarze

majchrowska grazyna
11:21 17.11.2014
Dobry komentarz! 1990
polecam
kuchareczka
16:56 23.10.2014
Dobry komentarz! 1939
Pycha! Bez porównania do proszkowego.
karrakorum
14:07 17.06.2014
Dobry komentarz! 2220
Trochę chaotycznie napisane, ciężko ogarnąć -małe naczynie, duże naczynie, wysokie naczynie, duży rondel......
anna
07:50 29.03.2014
Dobry komentarz! 2396
za długo trzymalam w piekarni i się spalił
NULA
14:16 06.02.2014
Dobry komentarz! 2483
Mi wyszedł przepyszny dodałam kawałki czekolady do gotującego się mleka i pycha a jaki gęsty.
monika
12:06 21.01.2014
Dobry komentarz! 2528
Nie jest dobrze napisane co najpierw gotować zmarnowane składniki
jami
17:37 08.01.2014
Dobry komentarz! 2516
napewno wyprubuję :)mmm
900
18:12 10.09.2013
Dobry komentarz! 2795
super
dada
14:50 27.08.2013
Dobry komentarz! 2894
fajnie
kura436
19:11 22.03.2013
Dobry komentarz! 3388
zaaaajebista sprawa!!!

Twój komentarz