czyli Jak To Zrobić?

Zobacz też

Jak zrobić domowy budyń?

Domowy budyń jest często wymieniany przez dorosłych jako najsmaczniejszy deser, jaki wspominają z dzieciństwa. Pomimo tego, że dawniej nie było gotowych półproduktów do przygotowania budyniu, robiło się go w domach o wiele częściej niż teraz. Przygotowanie takiego domowego budyniu, bez wykorzystania zawartości tego, z torebki, nie jest wcale trudne, a smak jest dużo lepszy. Poniżej uniwersalny przepis, który możemy wykorzystać do zrobienia domowego budyniu o takim smaku, jak tylko chcemy.

Co będzie potrzebne?

1/2 litra mleka
2 żółtka
4 łyżki cukru
2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
2 duże łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła
syrop owocowy lub kakao, w zależności od tego, jaki smak ma mieć budyń
1
Do dość wysokiego naczynia wlewamy dwie trzecie z całego mleka jakiego mamy użyć do ugotowania budyniu. Wsypujemy do niego cztery łyżki cukru, oraz wkładamy dwie łyżki masła. Jest to wersja dla budyniu czekoladowego lub waniliowego. Jeśli budyń ma być owocowy, dodajemy tylko dwie łyżki cukry oraz wlewamy pół szklanki wybranego syropu. Można zastąpić go musem ze świeżych owoców. Wówczas znowu ilość cukru nam wzrośnie do trzech łyżek.
2
Do niewielkiego naczynia wlewamy pozostałe mleko, wsypujemy dwie łyżki mąki ziemniaczanej, dwie łyżki mąki pszennej oraz wbijamy dwa żółtka. Jeśli budyń ma być waniliowy, dodajemy wyskrobany środek wanilii, a skórkę wrzucamy do dużego rondla. Zamiast laski wanilii można dodać dwa cukry waniliowe lub dwie łyżeczki ekstraktu. Jeśli natomiast budyń ma być czekoladowy, jedną łyżkę mąki pszennej zamieniamy na dwie łyżki kakao. Wszystko razem dokładnie mieszamy, tak aby nie pozostały żadne grudki. Najlepiej zrobić to mikserem na wolnych obrotach.
3
Gdy już wszystkie składniki w małym naczyniu są wymieszane, możemy podłączyć gaz pod dużym rondlem. Gdy gotujemy budyń waniliowy z użyciem laski wanilii, bardzo ważne jest, aby wyjąć ją zanim mleko zacznie wrzeć. Czekając na tę chwilę, stale mieszamy w małym naczyniu, aby mąki nie osiadły nam na dnie. Do gotującego się mleka powoli wlewamy budyniową miksturę, energicznie mieszając. Gdy już wszystko zostanie wlane, musimy mieszać bardzo szybko. Budyń szybko zgęstnieje, zacznie bulgotać i zrobią się w nim grudki. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ dzięki energicznemu mieszaniu one znikną, a budyń będzie miał jedwabistą konsystencję. Należy go gotować na średnim ogniu, ponieważ ma tendencję do przypalania się. Zwłaszcza, jeśli są w nim żółtka. Można z nich zrezygnować, jednak wówczas deser straci na smaku.
4
Gorącą masę przekładamy do miseczek polanych przepłukanych wcześniej w zimnej wodzie. Budyń można udekorować owocami, bitą śmietaną czy polać sokiem owocowym.
Data ostatniej modyfikacji: 25.12.2012 12:55:10

Komentarze

majchrowska grazyna 11:21 17.11.2014
Dobry komentarz! 31
polecam
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg znzvj
kuchareczka 16:56 23.10.2014
Dobry komentarz! 30
Pycha! Bez porównania do proszkowego.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg znzvj
karrakorum 14:07 17.06.2014
Dobry komentarz! 373
Trochę chaotycznie napisane, ciężko ogarnąć -małe naczynie, duże naczynie, wysokie naczynie, duży rondel......
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg znzvj
anna 07:50 29.03.2014
Dobry komentarz! 575
za długo trzymalam w piekarni i się spalił
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg znzvj
NULA 14:16 06.02.2014
Dobry komentarz! 719
Mi wyszedł przepyszny dodałam kawałki czekolady do gotującego się mleka i pycha a jaki gęsty.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg znzvj
monika 12:06 21.01.2014
Dobry komentarz! 766
Nie jest dobrze napisane co najpierw gotować zmarnowane składniki
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg znzvj
jami 17:37 08.01.2014
Dobry komentarz! 782
napewno wyprubuję :)mmm
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg znzvj
900 18:12 10.09.2013
Dobry komentarz! 1083
super
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg znzvj
dada 14:50 27.08.2013
Dobry komentarz! 1164
fajnie
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg znzvj
kura436 19:11 22.03.2013
Dobry komentarz! 1666
zaaaajebista sprawa!!!
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg znzvj

Twój komentarz

Podpis
Przepisz wspak ciąg znzvj