Potrawa zwana jajkiem na miękko jest jednym z najprostszych sposobów przygotowania jajka kurzego. Prawidłowo ugotowane jajko na miękko powinno cechować się wyraźnie ściętym białkiem, bez płynnych fragmentów oraz połowicznie ściętym, płynnym żółtkiem. Dodatkową zaletą tego dania, z której jednak mało kto zdaje sobie sprawę, jest jego lekkostrawność – o ile bowiem samo jajko jest ciężkostrawne, to przygotowane na miękko jest wersją najłatwiej przyswajalną przez układ pokarmowy. Aby jajko ugotować na miękko, musisz wykonać następujące czynności:
1
Włóż do naczynia jedno lub więcej jajek i zalej wodą tak, aby je zakryć całkowicie.
2
Wsyp łyżkę stołową soli – dzięki temu jajka staną się nieco odporniejsze na pękanie.
3
Wstaw naczynie na płytę kuchenną lub gaz i rozpocznij gotowanie na małym ogniu
4
Kiedy tylko woda zacznie wrzeć, odmierz dwie minuty.
5
Zdejmij naczynie z gazu, zalej jajka zimną wodą i pozostaw w niej na kilkadziesiąt sekund.
6
To wszystko – właśnie ugotowałeś jajka na miękko!
Jeśli wolisz jajka nieco bardziej ścięte, tzw. półtwarde, gotuj je przez dwie i pół minuty, jeśli natomiast wolisz bardziej płynne, wystarczy im półtorej minuty.
I na koniec zapamiętaj – jajek nie można gotować w kuchence mikrofalowej.
Data ostatniej modyfikacji: 24.07.2011 18:33:22
Komentarze
Pozdrawiam cieplutko z Janikowa, Kujawsko-Pomorskie. ;P
Pozdrawiam ;)
Były cudowne, najlepsze!
Wielkie dzięki!♥