Jak zrobić jajko sadzone?

Jajko jest bardzo pożywne, a ostatnie badania udowodniły, że powiązanie wysokiego cholesterolu z dużym spożyciem jajek to bzdura. Dlatego warto zacząć dzień od zjedzenia jajka sadzonego. Jest ono też świetnym dodatkiem do bezmięsnego obiadu.

Co będzie potrzebne?

1 jajko
masło do smażenia
sól do smaku
patelnia
1
Osuszamy i rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, a następnie nakładamy na nią pół łyżeczki masła i topimy je, rozlewając tłuszcz po całej patelni i uważając, by się nie przypalił.
2
Rozbijamy jajko na patelnię i czekamy, aż białko całkowicie się zetnie. Można mu nieco pomóc, rozciągając delikatnie łyżeczką na boki. Nie wolno jednak porwać białka i podziurawić żółtka. Istotą jajka sadzonego jest nienaruszone żółtko i otoczka z całego białka dookoła.
Reklama
3
Jeżeli jajko jest już gotowe, wystarczy posypać je delikatnie solą oraz przełożyć na talerzyk, lub bezpośrednio na grzankę czy kanapkę. Należy je zjeść natychmiast, ponieważ gdy wystygnie, robi się niesmaczne, zwłaszcza zimne, półpłynne żółtko.

Komentarze

Agi
09:14 28.08.2014
Dobry komentarz! 5442
No to zaraz będę miała pyszne śniadanko! XD
sylwuś kobitka
15:13 20.03.2014
Dobry komentarz! 5903
Idealne jajo sadzone ze ściętym białkiem i pół płynnym żółtkiem. Rewelacja.
wercia
12:54 14.02.2014
Dobry komentarz! 5753
właśnie zaraz robię;)
Juleczkaaa xD
17:01 11.02.2014
Dobry komentarz! 5858
Jajeczko moje ulubione daneczko xD
michal
21:51 23.09.2013
Dobry komentarz! 6053
Jajko sadzone jest zarabiste
Mario
11:23 27.07.2013
Dobry komentarz! 6300
jaja sa zajebiste
Holly
20:02 15.04.2013
Dobry komentarz! 6327
Pycha!Jestem fanką jaj i potraw z jaj:)
Zag
17:18 02.03.2013
Dobry komentarz! 6396
No to się biore do roboty :D
karol
17:25 27.02.2013
Dobry komentarz! 6445
super nareszcie zrobie dobry obiad i sniadanie
jajo
21:31 25.10.2012
Dobry komentarz! 6596
lepiej i szybciej się usmazy jak sie przykryje patelnię

Twój komentarz