Kotlety mielone są daniem często spotykanym na polskich stołach. Nie są trudne do zrobienia, a jeżeli mamy już kupione zmielone mięso, wówczas szybko można je przyrządzić. W przypadku gdy sami mielimy świeże mięso, trwa to nieco dłużej, ale za to zyskujemy na smaku.
1
Jeżeli nie kupiliśmy już zmielonego mięsa, mielimy je tylko raz. Następnie dodajemy do niego jajko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, sprasowany ząbek czosnku oraz odciśniętą bułkę, wcześniej rozmoczoną w wodzie i mieszamy całą masę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można dodać też sypkiej przyprawy.
2
Bułkę można namoczyć w mleku, wówczas kotlety będą miały nieco pełniejszy smak.
3
Jeżeli nie mamy w domu bułki, masę mięsną można zagęścić dosypując do niej bułki tartej.
4
Cebulkę, którą dodajemy do mięsa, można wcześniej podsmażyć na odrobinie smalcu. Nada ona kotletom pełniejszy aromat i smak.
5
Z wymieszanej masy formujemy podłużne kotlety wielkości średniego ziemniaka i lekko spłaszczamy całą dłonią. Z pół kilograma mięsa powinno wyjść około 6 kotletów.
6
Na patelni rozgrzewamy smalec. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złotobrązowy kolor z każdej strony po około 6-7 minut, tak aby mięso dobrze upiekło się w środku.
7
Danie gotowe. Bardzo dobrze smakuje z tłuczonymi lub nowymi ziemniaczkami i gotowaną kapustą lub mizerią.
Data ostatniej modyfikacji: 17.05.2012 00:59:54
Komentarze
zobaczymy co wyjdzie. smacznego, pzdr