Jak zrobić ptasie mleczko?

Puszyste i lekkie ptasie mleczko niekoniecznie musi pozostawać tajemnicą firm cukierniczych. Każdy z nas może zrobić ten pyszny i nie wymagający wiele pracy deser w domu. W dodatku nie trzeba go piec, a wystarczy tylko schłodzić w lodówce. Poniżej przepisy na dwa rodzaje ptasiego mleczka.

Co będzie potrzebne?

- 1/2 l śmietanki 30% lub 36% lub 2-3 białka jajka
- 1 galaretka o ulubionym smaku lub 4 łyżeczki żelatyny oraz kakao lub cukier czy ekstrakt waniliowy

1
Galaretkę rozpuszczamy w niecałej szklance gorącej wody. Ważne, aby woda była bardzo gorąca, dopiero co ugotowana, ale samej galaretki nie wolno gotować. Po dokładnym jej rozpuszczeniu, pozostawiamy do ostygnięcia. Musi być ona zimna, ale nie może całkowicie zastygnąć. Jeśli robimy czekoladowe lub waniliowe ptasie mleczko, wówczas rozpuszczamy cztery łyżeczki żelatyny według przepisu na opakowaniu i studzimy ją, ale uważamy, aby nie stężała, ponieważ inaczej w deserze będziemy odnajdywać nieprzyjemne w smaku, twarde gumowe grudki.
2
Śmietankę lub białka ubijamy z łyżką cukru pudru na sztywną pianę, a następnie delikatnie wlewamy galaretkę i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na wcześniej przygotowaną formę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki aby stężała.
Reklama
3
Do waniliowego ptasiego mleczka zamiast galaretki dodajemy wcześniej przygotowaną żelatynę oraz cukier waniliowy lub dodatkową łyżkę cukry pudru i łyżkę ekstraktu waniliowego.
4
W przypadku czekoladowego ptasiego mleczka, śmietankę lub białka ubijamy z dwoma łyżami cukru, a następnie dodajemy rozpuszczoną i schłodzoną żelatynę oraz dwie łyżki kakao.
5
Jeśli chcemy, aby ptasie mleczko było bardziej zbite, dodajmy dwie galaretki i więcej żelatyny. Masę można także wylać na wcześniej przygotowany biszkopt lub do pucharków wypełnionych na przykład owocami.

Komentarze

joj
14:49 08.05.2016
Dobry komentarz! 4543
Zaraz robie truskawkowe z bialkami, a czekoladowe z kremówka :-) dziekuje za przepis
jaro
17:18 30.04.2014
Dobry komentarz! 6148
oki
alex
10:18 26.04.2013
Dobry komentarz! 7101
Przepis sprawdzony i jest 'OK'. Serdecznie polecam.

Twój komentarz