Jak zrobić racuchy z jabłkami?

Racuchy to słodki przysmak, który może być drugim daniem serwowanym na obiad lub podwieczorkiem. Zapach cynamonu i jabłek wprawia w dobry nastrój i kojarzy się z jesienno-zimowymi wieczorami, świętami oraz przytulnym pokojem z kominkiem. Warto wypróbować to szybkie danie. Na pewno polubią go wszyscy domownicy, a zwłaszcza dzieci.

Co będzie potrzebne?

0,5 l mleka (można zastąpić wodą, wtedy dodajemy jej nieco mniej)
trzy szklanki mąki
dwa jajka
łyżeczka sody (można zastąpić proszkiem do pieczenia lub 5 dag rozrobionych drożdży)
łyżeczka cynamonu
półtorej łyżki stołowej cukru
szczypta soli
jabłka pokrojone w plastry
rodzynki opcjonalnie
olej do smażenia
1
Do wysokiego naczynia do miksowania wlewamy mleko. Można wykorzystać w tym celu wodę, wówczas racuchy będą w wersji light. Jednak w takim przypadku wodę wlewamy na końcu, miksując, aby nie dodać jej za dużo i aby ciasto nie było za rzadkie. Do mleka bądź wody dodajemy jaja i wszystkie pozostałe produkty sypkie oprócz ostatniej szklanki mąki. Jeżeli używamy drożdży, musimy je wcześniej pokruszyć do małego naczynia po czym zalać ciepłym mlekiem lub wodą, nasypać około jednej łyżki stołowej mąki i jednej łyżki stołowej cukru. Jak drożdże zaczną się ruszać, wówczas dodajemy je do mieszanki. Trzeba wtedy uważać z solą, aby nie dodać jej za dużo i nie bezpośrednio na drożdże, ponieważ sól "dezaktywuje" działanie drożdży.
2
Wszystkie składniki ubijamy mikserem na gładką puszystą masę. Ostatnią szklankę mąki warto dosypywać powoli na końcu i sprawdzać konsystencję ciasta. Jeśli robi się za gęste, można zrezygnować z części mąki. Jeśli natomiast jest za rzadkie, należy jej trochę dosypać. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Kiedy pomieszamy w nim łyżką, powinna ona zostawiać za sobą ślad.
3
Przyszedł czas na jabłka. Na taką ilość ciasta potrzeba około pięciu średniej jakości jabłek. Jeżeli ktoś woli więcej ciasta, może dodać mniej owoców. Z kolei amatorzy jabłek w cieście, mogą śmiało dodać ich więcej. Smak racuchów wzbogaci garść rodzynek, wcześniej sparzonych we wrzątku.
4
Wsypujemy jabłka wraz z ewentualnymi rodzynkami do ciasta i dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie owoce dokładnie się zanurzyły.
5
Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju, tak by tylko pokrył dno i zmniejszamy ogień. Łyżką stołową nakładamy niewielkie porcje ciasta i formujemy placuszki. Pieczemy na złoty kolor z obu stron.
6
Po zdjęciu z patelni kładziemy racuszki na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć nadmiar oleju.
7
Racuszki smakują najlepiej na ciepło, posypane cukrem pudrem.

Komentarze

aneta
14:00 13.10.2013
Dobry komentarz! 2534
ja wlasnie ide zaraz zrobic
Marcel
14:59 25.03.2013
Dobry komentarz! 3052
ZAJEBISTY PRZEPIS !!!


Lolaa
16:25 18.03.2013
Dobry komentarz! 2993
PYSZNE racuszkii ;* <33
Brutus164
18:25 07.02.2013
Dobry komentarz! 3136
Wypróbowałem przepis - racuszki BOSKIE.

Twój komentarz