Jak zrobić ryż na mleku?

Ryż na mleku jest zdrowym, pożywnym daniem, które może być podane jako drugie danie na obiad, lub jako deser. Podstawa, czyli ryż i mleko jest niezmienna, ale smak całego dania zmienia się w zależności od tego, jakich dodatków do niego użyjemy. Ryż na mleku można przyrządzić przed samym podaniem, lub nieco wcześniej, gdyż tak samo pysznie smakuje i na ciepło i na zimno.

Co będzie potrzebne?

- 1 szklanka ryżu
- litr wody
- litr mleka
- opcjonalnie masło, słodka śmietanka, cynamon, miód, dżem czy też mus owocowy lub kawałki czekolady i orzechów
1
Kilka razy dokładnie płuczemy ryż w zimnej wodzie, dopóki nie będzie ona przezroczysta.
2
Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie wrzucamy do niej ryż na 5 minut. Spowoduje to, że będzie on bardziej sypki i nie porąbią się nam zbite grudy. Po tym czasie odcedzamy ryż, przesypujemy go do garnka o grubym dnie i zalewamy szklanką mleka.
3
Całość gotujemy na niewielkim ogniu, co jakiś czas dolewając pozostałe mleko, aż ryż wchłonie całość. Nie powinien się on jednak gotować więcej niż 25 minut. Co jakiś czas także mieszamy go do samego dna, aby nie przywarł i aby cała potrawa nie przeszła zapachem spalenizny.
4
Ryż dość łatwo przypalić, tym bardziej, jeśli nie mamy naczynia o odpowiednim dnie, dlatego można spróbować pewnego triku, dzięki któremu będziemy mieli pewność, że nic nie przyklei nam się do dna. Wystarczy garnek z ryżem włożyć do innego, szerszego garnka z wodą. Gotująca się cały czas woda spowoduje, że nasz ryż na spokojnie dojdzie, nawet jeśli na chwilę spuścimy go z oka.
5
Gotowy ryż możemy posłodzić miodem, dodać do niego roztopione masło, cynamon, bądź wymieszać z dżemem czy musem owocowym. Można go także polać słodką śmietanką i posypać czekoladą i orzechami. Wszystko według uznania.

Komentarze

roman
08:37 28.11.2014
Dobry komentarz! 1341
Fajna sprawa
ugotowani.tv
22:29 17.09.2014
Dobry komentarz! 1404
Uwielbiam :) :)
Agnieszka
15:40 27.05.2014
Dobry komentarz! 1692
Pychota :)
Krzysiek6366
21:17 26.03.2014
Dobry komentarz! 1816
Świetny przepis. Ja zmodyfikowałem go do wersji dla cukrzyków. Dodałem świeże truskawki (o tej porze roku tylko "made in spain") i dosłodziłem słodzikiem w płynie.POLECAM
karola
22:55 19.02.2014
Dobry komentarz! 1856
czy mogę użyć ryżu brązowego? :)
Sylwia
14:08 12.02.2014
Dobry komentarz! 1855
Pyszna sprawa! polecam
marzena
14:21 09.02.2014
Dobry komentarz! 1866
Dziekuje bardzo za prosty super przepis!
Smakuje bardzo dobrze!
Karo
12:41 05.02.2014
Dobry komentarz! 1875
Wlasnie idę wypróbować przepis:))))
Marti
16:27 31.01.2014
Dobry komentarz! 1865
chciałabym zrobić taki ryż rocznemu synkowi; czy ten przepis nadaje się do mleka modyfikowanego?
Suszi
18:16 28.01.2014
Dobry komentarz! 1884
Ja zrobiłam ten ryż z bananem i sokiem malinowym. Niebo w gębie ! Świetny przepis. Synkowi tez smakowały :) już nigdy nie kupię Berliso ;) ten ryż jest o niebo lepszy i wiem co je moje dziecko ;)
Agatka
12:31 23.01.2014
Dobry komentarz! 1885
extra polecam uwielbiam ryż na mleku. więcej takich przepisów czekam na następne chętnie spróbuję.
głodny
13:03 22.11.2013
Dobry komentarz! 2094
zajefajny ten ryż
Iga
18:32 17.11.2013
Dobry komentarz! 2086
superrr mniam :) :*
Bogini
09:33 17.11.2013
Dobry komentarz! 2324
SUPER!! :))
Wiki
22:20 05.11.2013
Dobry komentarz! 2366
Wlasnie co zrobilam według tego przepisu, pyyyycha
Adam
15:58 24.09.2013
Dobry komentarz! 2497
Ten trik z drugim garnkiem jest spoko polecam ...
Krzyś
18:42 22.09.2013
Dobry komentarz! 2269
poprostu bajka naprawde polecam ze śmietanka:-D
waldek
20:25 08.09.2013
Dobry komentarz! 2326
pyszna sprawa

Twój komentarz