Awokado jest bardzo specyficznym owocem, bowiem można je przyrządzić na kilka bardzo różnych sposobów, w zależności od własnych upodobań. Jeśli jeszcze nigdy nie jadłeś(-aś) awokado, spróbuj którejś z poniższych metod:
1
Zacznij od obrania ze skórki. Dojrzały owoc lekko poddaje się pod naciskiem palca, ale zaraz wraca do pierwotnego kształtu. Avocado, w przeciwieństwie do wielu innych owoców, dojrzewa po zerwaniu. Zatem jeżeli Twoje avocado nie jest jeszcze dojrzałe, pozwól mu spędzić 2-3 dni w spokoju, w ciemnym miejscu.
2
Obrane awokado zmiksuj z jedną szklanką mleka, dodając do niego dwie łyżeczki miodu. Powinien powstać dosyć gęsty krem o konsystencji bitej śmietany, znakomicie nadający się jako dodatek do lodów lub do jedzenia osobno.
Reklama
3
Rozgnieć miąższ widelcem, dosyp szczyptę soli i pieprzu, wymieszaj, aż powstanie jednorodna pasta. Spróbuj nałożyć ją na kromkę chleba lub upieczony tost jako zamiennik masła.
4
Przygotuj sałatkę z rozdrobnionego awokado, ząbka czosnku, połowy papryki czerwonej, połowy posiekanej małej cebuli, soku z połówki cytryny i łyżeczki octu. Możesz dodać do smaku trochę soli i pieprzu.
5
Innym sposobem na smaczną potrawę z awokado jest pasta przygotowana ze zmiksowanego awokado, soku z połówki cytryny, czterech łyżeczek cukru i odrobiny soku pomarańczowego. Gotowa pasta jest znakomitym dodatkiem zarówno do sałatek z kawałków owoców, jak i do potraw mięsnych, krewetek (z dodatkiem majonezu) lub ryb.
avocado z czosnkiem jogurtem naturalnym sól pieprz sok z cytryny zmiksować wsio Niebo w gębie jak mówiła moja śp Babcia ps avocado przekroić na pół wyjąć pestkę i wyskrobać miąż łyżką
Spróbowałem awokado i dla mnie jest okropne. Mało, że mi nie smakuje ja po prostu nie wiedziałem czy połknąć czy wypluć.
Jeśli Wam smakuje to możecie zjeść moją porcję.
ja przekraja na pol ,kropie cytryna i jem poprostu jem jest najzdrowsze bez mieszania i utrudniania sobie zycia ..........a mialam jeszcze przepisa na paste z serkiem kozim ale gdzie mi sie zapodzial ..pozdrawiam smakoszy :)
@Estariol -- nie jesteś debilem. Debilem jest osoba, która to napisała. Awokado nie obiera się ze skórki jak jabłko. Trzeba je potrzymać w ciemnym miejscu (np. w szafce) przez 2-3 dni, zanim dojrzeje. Wtedy jest miękkie. Przekraja się je na pół, wyjmuje pestkę i po lekkim naciśnięciu skórki, miąższ powinien sam wypaść.
Komentarze
Jeśli Wam smakuje to możecie zjeść moją porcję.
a nie przyządzic z niego potrawe:)