Wprawdzie dookoła najczęściej spotyka się problem ze zrzuceniem wagi, jednak niektórzy ludzie chcieliby zyskać nieco dodatkowych kilogramów. O ile pozornie nie jest to zbyt trudne, o tyle w praktyce przybranie na wadze bez dodatkowego otłuszczenia organizmu wymaga przygotowania odpowiednio dobranej diety. Aby więc bezpiecznie i zdrowo zwiększyć swoją wagę, zmniejsz ilość spożywanego tłuszczu, a zarazem włącz do swojego pożywienia następujące składniki (lub zwiększ ich dzienną ilość):
1
Białko – czyli mięso drobiowe (kurze lub indycze), przetwory mleczne, głównie serwatka oraz jogurty, mięso wołowe, jajka kurze (ze szczególnym uwzględnieniem białek), ryby.
2
Węglowodany złożone – ziemniaki, ryż, groch, fasola, płatki owsiane.
3
Owoce, jarzyny – możesz je spożywać w dowolnie dużych ilościach.
4
Kwasy tłuszczowe nienasycone – oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek), orzechy włoskie, kiełki pszenicy i jadalne nasiona roślin (słonecznik, dynia, sezam itp.)
5
Wbrew pozorom osobom zbyt szczupłym w przybraniu wagi często bardzo pomaga aktywność fizyczna, gdyż zażywając więcej ruchu ich apetyt wzrośnie.
Data ostatniej modyfikacji: 05.08.2011 01:45:26
Komentarze