Jak szybko upiec biszkopt?

Biszkopt to delikatne, puszyste ciasto, które może być bazą ciasta z masą, na przykład tortu, lub samodzielnym deserem o różnym smaku. Poniżej przedstawiamy przepis na biszkopt klasyczny, który można zrobić w niecałe pół godziny. Dzięki bardzo prostemu trickowi, jakim jest oddzielenie białek od żółtek w procesie ich miksowania, cała operacja skraca się o ponad połowę czasu.

Co będzie potrzebne?

5 jaj
5 łyżek stołowych cukru
5 łyżek stołowych maki
szczypta proszku do pieczenia
tortownica o średnicy około 20 centymetrów
naczynia i sprzęty do przygotowania ciasta
1
Oddziel białka od żółtek, a następnie białka ubij na sztywno mikserem.
2
Nadal ubijając białka, dodawaj po jednym żółtku i po jednej łyżce cukru. Na jedno jajko przypada jedna łyżka cukru. Masa bardzo szybko zrobi się puszysta, a cukier rozpuści się w niej o wiele łatwiej niż w przypadku tradycyjnego miksowania całych jaj.
Reklama
3
Na miseczkę przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na jedno jajko przypada jedna łyżka mąki. Przesiewanie mąki napowietrzy ją i sprawi, że ciasto stanie się jeszcze bardziej puszyste i znikną z niego wszelkie grudki.
4
Powoli wsypuj mąkę do masy jajecznej i wymieszaj wszystko z wyczuciem łyżką tak, aby ciasto nie utraciło powietrza i nie opadło. Sekret udanego biszkopta kryje się w wbiciu jak największej ilości powietrza do masy jajecznej.
5
Delikatnie przelej wszystko do tortownicy i wstaw do piekarnika nastawionego na temperaturę 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. Czas pieczenia wydłuża się w momencie, gdy na małą blachę wlewamy więcej ciasta. Jest ono wówczas również bardziej wilgotne. Jeżeli natomiast mniejszą ilość masy rozciągniemy na dużej blasze, wówczas biszkopt będzie piekł się krócej i będzie bardziej chrupki.
6
Pyszne lekkie ciasto gotowe!

Komentarze

Ela W.
14:18 31.08.2013
Dobry komentarz! 7318
Przepis rewelacyjny,biszkopt wyszedl super.Dziekuje.
Julka
13:13 05.06.2013
Dobry komentarz! 7403
a zamiast cukru można dać cukier puder??

Twój komentarz