Jak szybko zrobić lody owocowe?

Lody owocowe domowej roboty to pyszne danie. Są one na pewno zdrowsze niż te, kupione w sklepie, a w dodatku można je zrobić w kilka minut, jeśli mamy odpowiednie składniki i odpowiedni sprzęt.

Co będzie potrzebne?

500 g mrożonki truskawkowej lub innej owocowej dowolnego rodzaju, mogą być też mrożone owoce z domowego ogródka
500 g śmietany 12%-18% lub jogurtu naturalnego
1/3 szklanki miodu lub 5 łyżek cukru
bledner
1
Wyjmujemy mrożonkę z zamrażalki i od razu wsypujemy owoce do blendera.
2
Dolewamy do tego śmietanę lub jogurt. Nie może być to słodka śmietanka wysokoprocentowa, gdyż ma zbyt płynna konsystencję. Chodzi o to, żeby mleczny dodatek był gęsty.
Reklama
3
Do tego wlewamy miód, który nada lodom specyficzny posmak. Jeżeli nie mamy miodu, można oczywiście zastąpić go cukrem. Ilość miodu i cukru może się zmienić, w zależności od użytych owoców. W przepisie jest ona dostosowana do truskawek, ale jeżeli używamy innych owoców, spróbujmy masy przed wyjęciem z blendera i w razie gdyby była zbyt kwaśna, dosłódźmy.
4
Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Nie przesadźmy jednak z tą czynnością, jeśli trafią się jakieś kawałeczki owoców, nic się nie stanie, a zbyt długie miksowanie może za bardzo rozpuścić zamrożone owoce i lody nie będą dobre.
5
Masę od razu można formować w kulki i podawać lub przechować w zamrażalce na specjalną okazję.

Komentarze

karolina
19:59 24.04.2014
Dobry komentarz! 6143
Zrobilam i są przepyszne
JestemBogiem
15:29 21.06.2013
Dobry komentarz! 6857
Głodny jestem.... spróbuję
diesell12studios
18:40 06.05.2013
Dobry komentarz! 6845
hmmm... Wyprobuje :D

Twój komentarz