Jak ugotować jajka w koszulkach?

Jajka w koszulkach są lekkostrawną potrawą. Konsystencja białka i żółtka przypomina nieco jajka na półmiękko. Jajka w koszulkach świetnie nadają się na pożywne śniadanie, ale także jako dodatek do zup podawanych z jajkiem, na przykład zupy szczawiowej. Ich wykonanie nie jest trudne, ale wymaga nieco zręczności. Metod na zrobienie jajek w koszulkach jest kilka. Ja przedstawię tę, która moim zdaniem jest najprostsza.

Co będzie potrzebne?

jajka (ilość uzależniona od apetytu osób, które będą jadły)
woda
rondelek
łyżka do mieszania
łyżka cedzakowa
sól i pieprz do smaku
1
Do rondelka nalewamy wody i kładziemy na kuchence. Następnie czekamy, aż zacznie wrzeć. Wówczas zmniejszamy temperaturę gotowania, tak aby na dnie rondelka pojawiały się tylko małe bąbelki. Oznacza to, że woda uzyskała idealną temperaturę do tego, aby wbić do niej jajko. Nie może ona intensywnie wrzeć, ponieważ wtedy popsuje jajko, którego białko porozrywa się i żółtko wypłynie do wody.
2
Bierzemy łyżkę i mieszamy wodę, aby powstał wir. Zanim rozbijemy jajko, uspokoi się on na tyle, że spokojnie będziemy mogli kontynuować gotowanie.
Reklama
3
Bierzemy jajko, rozbijamy skorupkę i delikatnie wlewamy je do środka tego wiru. Powinno się natychmiast ściąć, jeżeli tak się nie stanie, oznacza to, że woda miała nieodpowiednią temperaturę. Łyżką możemy jeszcze polewać wodą jajko z wierzchu, tak aby mieć pewność, że będzie dobrze ugotowane. Cały proces gotowania trwa dwie, trzy minuty. Po tym czasie wyławiamy jajko łyżką cedzakową i wyłapujemy też pozostałe strzępki białka, aby można było ugotować następne.
4
Jajka w koszulkach możemy posypać solą i pieprzem lub polać roztopionym masłem i podać na chlebie lub na tostach.

Komentarze

59 latek
20:06 01.02.2013
Dobry komentarz! 7373
jak bylem maly to jajka pilem nasurowo zadnych salmonely

Twój komentarz