Zupa ogórkowa jest bardzo smaczna, pożywna i ma również właściwości lecznicze, nieco podobne do rosołu. Jest świetna na kaca oraz na problemy z trawieniem. W tym ostatnim wypadku nie może być jednak zbyt kwaśna. Jej przygotowanie jest dziecinnie proste.
- średni słoik ogórków kiszonych
- żeberka lub 1/4 kostki masła
- 1 marchewka, 1 pietruszka, opcjonalnie kawałek selera lub 3 jego liście
- liście laurowe, ziele angielskie,
- sól, pieprz opcjonalnie przyprawa sypka, jeśli używamy
- 2 łyżki śmietany
- 3/4 szklanki ryżu lub 6-7 ugotowanych ziemniaków
1
Do garnka z około dwoma litrami wody wkładamy żeberka, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, ewentualnie przyprawę sypką i gotujemy przez 20 minut. Jeżeli zupę chcemy ugotować na maśle, pomijamy ten etap, a na gaz wstawiamy 2 litry wody z masłem i przyprawami jak powyżej i zagotowujemy.
2
Ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach, tak samo pozostałe warzywa i wrzucamy do gotującego się wywaru lub wody. Jeśli mamy liście selera, także je wrzucamy. Do wszystkiego dolewamy wodę spod ogórków.
3
Gdy wywar się zagotuje, możemy wsypać do niego 3/4 szklanki ryżu i całość gotujemy jeszcze co najmniej 20 minut. Jeżeli chcemy przygotować ogórkową z ziemniakami, najlepiej ziemniaki ugotować osobno, gdyż kwas zawarty w zupie sprawi, że będą one twarde i nigdy się nie ugotują jak należy.
4
Po wyłączeniu zupy, w osobnym naczyniu rozbełtujemy dwie łyżki śmietany. Jej gęstość zależy od upodobań oraz diety, ważne, aby była kwaśna. Może być to też jogurt naturalny. Do rozbełtanej śmietany wlewamy trzy, cztery łyżki zupy i intensywnie mieszamy. Jest to tak zwane hartowanie śmietany, dzięki temu po wlaniu jej i zabieleniu zupy, nie powinna się zważyć i na powierzchni nie zrobią się nieestetyczne grudki.
5
Wystarczy tylko doprawić od smaku solą i pieprzem i można podawać.
Data ostatniej modyfikacji: 14.09.2012 10:14:49
Komentarze
izabielam smietana