Jak upiec bezy?

Pieczenie bezów to bardzo prosta czynność, z którą poradzi sobie każdy, kto nigdy w życiu nie zajmował się pieczeniem lub gotowaniem. Przygotuj zawczasu produkty i urządzenia.

Co będzie potrzebne?

• 4 jajka (około 10-20 ciastek, zależnie od ich wielkości)
• Szklanka cukru.
• Mikser
• Blacha do pieczenia
• Coś do formowania bezów – woreczek foliowy lub forma cukiernicza.
• Opcjonalnie sok z cytryny, kakao lub inne dodatki smakowe.
1
Samo przygotowanie bezów jest bardzo proste. Najpierw włącz piekarnik, ustaw temperaturę na 150 stopni i pozwól mu się nagrzewać.
2
Oddziel żółtka od białek, przelej białka do naczynia, w którym będziesz je ubijać, najlepiej wysokiego.
Reklama
3
Zacznij ubijać mikserem tak, by powstała gęsta piana.
4
Stopniowo wsypuj cukier cały czas miksując. Możesz również dodać sok z cytryny, kakao lub inne dodatki smakowe jeśli masz ochotę.
5
Piana jest gotowa, jeśli po odwróceniu naczynia do góry nogami nie zdradza ochoty do jego opuszczenia.
6
Przełóż pianę do woreczka foliowego lub formy cukiernicznej.
7
Utnij jeden z rogów woreczka lub załóż wybraną przez siebie końcówkę na formę.
8
Wyciskając zawartość na blachę uformuj kilkanaście ciastek o żądanej wielkości. Pamiętaj jednak, że najsmaczniejsze są bezy o rozmiarze zbliżonym do małego jajka, mniejsze będą suche, a większe z kolei będą miały suchą i twardą skorupkę, natomiast mokry środek.
9
Blachę z ciastkami wsuń do piekarnika i nastaw czasomierz na 30 minut.
10
Po upływie tego czasu sprawdź ostrożne jedno z ciastek, czy nie jest miękkie w środku. Jeśli tak, piecz jeszcze przez około 10 minut.
11
Wyjmij ciastka z piekarnika, przełóż na talerz. Bezy gotowe – smacznego!

Komentarze

Ania
12:11 02.09.2012
Dobry komentarz! 7593
Guzik! nie pisze się "bez"..a "bezów" własnie
Anonim
16:28 25.08.2012
Dobry komentarz! 7463
Świetny przepis bardzo mi pomógł! Ale nie pisze się : "bezów" tylko : "bez" !!! Nawet dziecko to wie...
bezowiec
20:43 02.04.2012
Dobry komentarz! 7679
Myślę że będzie dobre

Twój komentarz