Jak upiec kaczkę bez dodatków?

Pieczona kaczka jest jednym ze staropolskich dań. Niegdyś o wiele częściej gościła na naszych stołach niż w czasach obecnych. Wiąże się to zapewne z jej dostępnością oraz ceną, która jest kilka razy wyższa niż chociażby cena kurczaków. Jednak od czasu do czasu warto sobie zafundować kaczkę, która ma wspaniały smak, całkiem inny niż smak kurczaka czy indyka.

Co będzie potrzebne?

- kaczka do 2 kg (najlepiej piżmowa, która bywa także nazywaną barbarie)
- około 10 ząbków czosnku (jeśli ząbki są duże może być 7, jeśli małe, musi być ich więcej)
- sól
- suszony majeranek
- oliwa lub olej
- opcjonalnie słodka papryka
1
Kaczkę dokładnie płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, a następnie nacieramy przyprawami. Najlepiej w osobnym naczyniu zrobić sobie mieszankę z majeranku, soli oraz połowy zgniecionych ząbków czosnku i ewentualnie odrobiny słodkiej papryki, jeśli ktoś lubi i nią nacierać ptaka, wówczas nie będziemy ścierali poszczególnych warstw przypraw, nakładanych jedna na drugą i przyspieszymy sobie pracę. Bardzo ważne jest, aby nie żałować soli i dokładnie doprawić tuszkę kaczki także od wewnątrz.
2
Dodatkowo, do wnętrza tak przyprawionej kaczki wrzucamy w całości pozostałe ząbki czosnku i dokładnie "zamykamy" ptaka, tak aby czosnek nie wyleciał podczas obracania tuszki w czasie pieczenia.
Reklama
3
Mięso będziemy piekli w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Jeśli nie mamy w domu takiego naczynia, wystarczy duży garnek w którym zmieści się kaczka i pokrywka albo przykrycie wykonane z folii aluminiowej. W kuchni należy być kreatywnym. Umieszczamy kaczkę w naczyniu, a na dno wlewamy 3/4 szklanki wody oraz 1/3 szklanki oliwy lub oleju. Całość przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.
4
Kaczka piecze się nieco dłużej niż kurczak. Przyjmuje się, że na kilogram mięsa wypada około godziny pieczenia, tak więc nasza kaczka powinna piec się 2 godziny. Po pierwszej godzinie tuszkę odwracamy i od tej pory co kilkanaście minut polewamy ją wytwarzającym się sosem, żeby mięso nie wyschło. Jeśli uważamy, że skórka jest nie dość zrumieniona, na 10 minut przed zakończeniem pieczenia możemy zdjąć pokrywkę z naczynia.
5
Aromatyczna kaczka jest gotowa do podania.

Komentarze

gdhdhg
20:14 21.01.2014
Dobry komentarz! 6949
mniam

Twój komentarz