Jak zrobić ciasto francuskie?

Ciasto francuskie powstało podobno przez przypadek. Oto francuski cukiernik zapomniał dodać do ciasta masła i zrobił to dopiero po jego wyrobieniu. Mimo jego najszczerszych chęci i długiego zagniatania ciasta, wyszło ono całkiem inne niż było to jego zamiarem. Ale za to wcale nie mniej pyszne, dlatego podbija serca smakoszy aż do dziś. Ciasto francuskie możemy sami przygotować w domu, a chociaż nie jest to zbyt trudna sztuka, wymaga nieco czasu i wcześniejszego planowania działań.

Co będzie potrzebne?

25 dag mąki
pół łyżeczki soli
szklanka ciepłej wody
25 dag masła
1
Z trzech pierwszych składników, czyli z przesianej mąki, soli oraz szklanki wody wyrabiamy gładkie ciasto, które konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi. Woda nie musi być ciepła, gdyż ciasto, po wyrobieniu i owinięciu w folię spożywczą i tak wkładamy na godzinę do lodówki, ale z ciepłą wodą łatwiej je wyrobić
2
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na stolnicy na placek o grubości około pół centymetra, a następnie układamy na nim pokrojone w plastry, zimne masło. Masło lepiej kroić od dłuższego boku, wówczas łatwiej je ułożyć. Pokrywamy masłem całą powierzchnię ciasta.
Reklama
3
Następnie zawijamy boki ciasta do środka, tworząc kopertę i dokładnie wałkujemy, aby wielkością i grubością przypominało placek początkowy, następnie znowu zawijamy boki w kopertę i od nowa wałkujemy. Powtarzamy takie zawijanie i wałkowanie trzy razy, potem wkładamy ciasto owinięte folią lub pergaminem na godzinę do lodówki, a po wyjęciu wałkujemy i zawijamy 5 razy i znowu odkładamy do lodówki na godzinę. Cały proces w sumie powinien być powtórzony 4 razy.
4
Po ostatnim chłodzeniu rozwałkowujemy ciasto tylko raz na cienki placek i wykorzystujemy do swojej potrawy. Ważne jest, aby nie zlepiać ze sobą brzegów ciasta francuskiego, ponieważ wówczas się nam ono nie rozwarstwi.

Komentarze

Nikt jeszcze nie dodał komentarza, bądź pierwszy i podziel się swoimi uwagami!

Twój komentarz