Ekologia to przyszłość naszej planety, jeżeli nie chcemy, aby nasza planeta stała się przeszłością w ogóle. Szczególnie ważne stało się wykorzystywanie ekologicznych rozwiązań w uprawie roślin. O ile na szeroką skalę nie jest to jeszcze powszechnie praktykowane, o tyle indywidualni rolnicy, działkowcy czy też hodowcy, z powodzeniem wykorzystują na swoich niewielkich uprawach nawozy ekologiczne. Jednym z najcenniejszych, najbardziej odżywczych i najprostszych do zrobienia nawozów naturalnych jest gnojówka z pokrzyw. Można ją wykorzystywać do nawożenia warzyw, owoców, krzewów, drzewek, kwiatów, a nawet roślin doniczkowych.
1
Istotną sprawą jest naczynie, w którym będziemy robili nawóz. Nie może być ono drewniane, bo oczywiście przegnije, ani metalowe, ponieważ wejdzie w reakcję z gnojówką. Powinna to być plastikowa beczka, a jeżeli nie mamy takowej, a nie chcemy sobie dokładać kosztów, to mogą to być duże, plastikowe wiadra.
2
Najlepszą gnojówkę robi się z młodych, świeżych pokrzyw, zbieranych jeszcze przed ich kwitnieniem. Ale jeśli przegapiliśmy ten czas, można także wykorzystać starsze rośliny. Należy je zebrać i poszatkować do beczki. W ten sposób uwolnią one jeszcze więcej soków i nawóz będzie jeszcze bogatszy niż gdybyśmy wrzucili całe, niepocięte łodygi. Zebrane pokrzywy wrzucamy do beczki i zalewamy wodą. Przyjmuje się, że na kilogram pokrzyw przypada dziesięć litrów wody, ale jeżeli ktoś nie ma ochoty bawić się w przeliczanie, wystarczy napełnić beczkę prawie do samej góry i zalać wodą. Nawóz będzie po prostu mocniejszy. Przykrywamy beczkę wiekiem i odstawiamy na około dwa tygodnie. Zawartość będzie się burzyć, dlatego nie możemy jej zapełnić do samej góry.
3
Codziennie można mieszać zawartość beczki, aby uzyskać jeszcze lepszy efekt, jednak nie jest to bezwzględnie konieczne, jeśli z jakichś powodów nie chcemy czy nie możemy tego robić. Gnojówka ma mocny, nieprzyjemny zapach, więc lepiej umieścić beczkę z dala od okien oraz tarasu czy też balkonu lub miejsca, gdzie odpoczywamy na dworze.
4
Rośliny można podlewać tylko rozcieńczonym roztworem, gdyż inaczej doszłoby do spalenia ich korzonków i liści. Średnio na jedną miarkę gnojówki przypada dziesięć miarek wody. Uszczuploną gnojówkę można uzupełnić świeżymi pokrzywami oraz dolać wody. Dzięki temu wiosną, latem oraz jesienią, mamy naturalnym bardzo odżywczy, cenny nawóz dla niemalże każdego rodzaju roślin. Nie lubią jej specjalnie tylko rośliny cebulowe oraz fasolowe.
5
Jeżeli chcemy użyć go do kwiatów doniczkowych, również musimy go rozcieńczyć. Roztworem można także spryskiwać rośliny.
Data ostatniej modyfikacji: 08.05.2012 15:57:39
Komentarze