Jak zrobić gołąbki?

Gołąbki są uznawane za jedną z naszych tradycyjnych potraw. Jest wiele sposobów ich robienia, w zależności od regionu, ale trzon, czyli kapusta, mięso mielone i kasza lub ryż, pozostaje w większości przepisów bez zmian. Zmieniają się tylko rodzaje i gatunki tych składników. Poniżej przepis na smaczne i szybkie gołąbki, ponieważ zazwyczaj gospodynie domowe narzekają, że są one czasochłonne.

Co będzie potrzebne?

jedna duża lub dwie średnie główki kapusty białej, najlepiej kamiennej głowy
pół kilograma mięsa mielonego
około dwie szklanki ryżu
przecier pomidorowy
cebula
sól,pieprz i zioła do smaku
1
Ryż gotujemy do miękkości na wodzie. Nie powinien być sypki, ale dobrze też, aby nie był kleistą mazią. Powinien mieć taką półsypką konsystencję i aby ją uzyskać, możemy wyłączyć ryż przed końcem jego gotowania. I tak dojdzie w gołąbkach.
2
Podczas gotowania się ryżu, podsmażamy mięso mielone z pokrojoną cebulką oraz przyprawami. Po przestygnięciu tych składników, mieszamy je ze sobą dokładnie i odkładamy na czas przygotowania liści kapusty.
Reklama
3
Główki kapusty obieramy z liści, delikatnie odcinając je od głąba, tak aby się nie potargały. Te które były najbardziej na wierzchu, odkładamy do wyłożenia garnka. Na gołąbki nadają się tylko duże liście, tak więc nie cała kapusta będzie wykorzystana. Resztę możemy zachować jako włoszczyznę do zupy. Gdy już przygotujemy wszystkie liście, wówczas wrzucamy je do garnka z wrząca wodą i podgotowujemy przez około 3-5 minut, a następnie odcedzamy dokładnie i czekamy chwilę na przestygnięcie. Pomijamy etap zanurzania w dużym garnku całej główki i gotowania oraz zdejmowania po kolei mięknących liści, co znacznie ułatwia i przyspiesza proces robienia gołąbków. Jeżeli liści mamy dużo, możemy podgotowywać je partiami i wyciągać łyżką cedzakową.
4
Każdy liść rozkładamy na desce do krojenia i tłuczkiem do mięsa delikatnie rozbijamy grube, twarde nerwy idące zazwyczaj od głąba. Dzięki temu gołąbki będą mięciutkie i nie będą się rozlatywały, co mogłoby się stać, gdybyśmy wycieli te zgrubienia, uszkadzając tym samym liście.
5
Na liść nakładamy około jedną łyżkę stołową farszu, a następnie zakładamy dwa brzegi do środka, lekko dociskając, a przeciwległe brzegi zwijamy. Jeżeli ktoś obawia się o to, że gołąbki rozejdą się podczas gotowania, wówczas można je owinąć jeszcze nitką. Ilość farszu można zwiększyć, gotując więcej ryżu i mięsa. Gotowe gołąbki można zamrozić przed gotowaniem.
6
Duży rondel, który zmieści wszystkie przygotowane gołąbki, wykładamy pozostawionymi wcześniej liśćmi kapusty, a następnie na to układamy gotowe gołąbki. Dzięki temu nie przypalą się one podczas gotowania. Całość zalewamy bulionem mięsnym bądź warzywnym, wymieszanym z przecierem pomidorowym, którego ilość jest uzależniona od upodobań każdego z nas. Gołąbki powinny się pogotować w takiej zalewie około 20 minut. Danie gotowe.

Komentarze

HALUS
10:49 05.10.2012
Dobry komentarz! 7692
Bardzo praktyczne potłuc tłuczkiem grube liście , ja dodaje do mięsa surowy ryż trochę wody mięso będzie rzadsze przed zawijaniem, podlewam sosem pomidorowym duszę 20 min pod przykryciem .SMACZNEGO

Twój komentarz