Jajko jest bardzo pożywne, a ostatnie badania udowodniły, że powiązanie wysokiego cholesterolu z dużym spożyciem jajek to bzdura. Dlatego warto zacząć dzień od zjedzenia jajka sadzonego. Jest ono też świetnym dodatkiem do bezmięsnego obiadu.
Co będzie potrzebne?
1 jajko
masło do smażenia
sól do smaku
patelnia
1
Osuszamy i rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, a następnie nakładamy na nią pół łyżeczki masła i topimy je, rozlewając tłuszcz po całej patelni i uważając, by się nie przypalił.
2
Rozbijamy jajko na patelnię i czekamy, aż białko całkowicie się zetnie. Można mu nieco pomóc, rozciągając delikatnie łyżeczką na boki. Nie wolno jednak porwać białka i podziurawić żółtka. Istotą jajka sadzonego jest nienaruszone żółtko i otoczka z całego białka dookoła.
Reklama
3
Jeżeli jajko jest już gotowe, wystarczy posypać je delikatnie solą oraz przełożyć na talerzyk, lub bezpośrednio na grzankę czy kanapkę. Należy je zjeść natychmiast, ponieważ gdy wystygnie, robi się niesmaczne, zwłaszcza zimne, półpłynne żółtko.
Komentarze