Popularnym daniem w polskiej kuchni są kopytka. Zyskały sławę w ciężkich czasach, gdyż do ich zrobienia można wykorzystać resztki z poprzednich obiadów, a mianowicie pozostałe ziemniaki. Można oczywiście ugotować świeże ziemniaki specjalnie na kopytka, jeśli akurat poczuliśmy na nie ochotę. To potrawa prosta, sycąca i szybka w wykonaniu.
1
Ostudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa i przekładamy na stolnicę lub blat.
2
Na ziemniaki rozbijamy jajko oraz sypiemy kilka łyżek mąki i zagniatamy ciasto podsypując mąką, dopóki nie zrobi się sprężyste i nie przestanie przyklejać się do stolnicy lub blatu. Trzeba uważać, aby nie dodać za dużo mąki i aby ciasto nie było twarde, ponieważ kopytka będą niesmaczne. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać do niego trzy, cztery łyżki stołowe ciepłej wody.
3
W dużym garnku gotujemy minimum 3 litry, osolonej dwoma łyżeczkami soli, wody.
4
Gotowe ciasto kroimy na kawałki i każdy z nich rolujemy w wałek o średnicy około 4 cm, a następnie lekko spłaszczamy ręką lub nożem i kroimy na romby, o boku około 4 cm. Oczywiście ich wielkość i grubość może być inna, ale ważne jest aby kluski były do siebie podobne. W innym razie jedne ugotują się szybciej, podczas gdy inne będą jeszcze surowe.
5
Tak przygotowane kopytka wrzucamy do wrzącej wody i mieszamy, a następnie gotujemy przez około 15 minut. Po ugotowaniu odcedzamy na durszlaku, potem ponownie wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i znów odcedzamy.
6
Kopytka są gotowe do jedzenia. Najlepiej smakują ze smażonymi skwarkami lub podpiekaną na smalcu cebulką.
Data ostatniej modyfikacji: 15.08.2012 00:27:02
Komentarze