Jak zrobić kotlety schabowe?

Kotlety schabowe są uważane za jedno ze sztandarowych polskich dań. Nie są trudne do przyrządzenia, a znając kilka dobrych sztuczek możemy sprawić, że nasze kotlety zawsze będą mięciutkie i pyszne.

Co będzie potrzebne?

schab bez kości - ilość uzależniona od ilości porcji, jakie chcemy zrobić. Można poprosić w sklepie o ukrojenie, na przykład czterech kotletów.
dwa jajka
mąka
bułka tarta
sól, pieprz i sypka przyprawa do potraw
mleko
tłuszcz do smażenia
foliowy woreczek
1
Jeden plaster mięsa kładziemy na desce do krojenia i nacinamy jego brzegi w miejscu, gdzie znajduje się tłuszcz. Tłuszcz możemy odciąć całkowicie, wówczas nie nacinamy brzegów. Jeżeli zostawiamy tłuszcz, a nie natniemy go, to kotlety odkształcą się podczas smażenia i staną się wklęsłe z jednej strony co utrudni równomiernie smażenie.
2
Mięso nacieramy odrobiną soli i pieprzu i przykrywamy foliowym woreczkiem. Dzięki temu, podczas tłuczenia nie zachlapiemy całej kuchni, a co ważniejsze, nie miażdżymy nadmiernie włókien mięsa.
Reklama
3
Tłuczkiem energicznie, ale z wyczuciem ubijamy mięso. Z wyczuciem, to znaczy nie należy miażdżyć go całą siłą, tak aby stało się prześwitujące i podarte, ale powinno mieć około pół centymetra lub ciut więcej grubości, na pewno nie mniej.
4
Tak przygotowane kotlety wkładamy do naczynia i zalewamy mlekiem. Mleko można doprawić przyprawą uniwersalną, uważajmy jednak, aby nie przesadzić, ponieważ kotlety były już doprawiane. Odstawiamy je do lodówki na minimum pół godziny. Zabieg ten sprawi, że kotlety będą soczyste i delikatne, nie musimy się obawiać, że wyjdzie nam przysłowiowa podeszwa.
5
Podczas moczenia się kotletów w mleku, można przygotować wszystko, co potrzebne będzie do ich panierowania. W miseczce bądź w głębokim talerzu należy rozbełtać dwa jajka. Można do nich dosypać odrobinę przyprawy bądź doprawić delikatnie solą i pieprzem. Jeżeli dosypaliśmy przyprawę do mleka, a mięso długo się moczy, to nasiąknie ono solą wystarczająco i nie trzeba dodawać jej do jajek.
6
Mąkę oraz bułkę tartą należy rozsypać na dwóch dużych talerzach.
7
Wyjmujemy mięso z kąpieli mlecznej. Każdy kotlet dobrze jest osuszyć ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką, żeby pozostałości mleka nie przypaliły się podczas smażenia.
8
Na rozgrzaną patelnię nakładamy tłuszcz. Oczywiście każdy profesjonalny kucharz wie, że kotlety wieprzowe muszą być smażone na smalcu. Ale jeżeli użyjemy w tym celu oleju, też będą dobre, a za to dużo zdrowsze.
9
Każdy kotlet należy najpierw obtoczyć w mące, która spowoduje zatrzymanie w mięsie wszystkich jego soków i zapobiegnie jego wyschnięciu. Następnie wkładamy go do rozbełtanych jajek, potem obtaczamy w bułce tartej i wkładamy na patelnie. Płomień pod nią nie powinien być duży, za to powinien w miarę równomiernie rozgrzewać całą patelnię. Smażymy na rumiano z obu stron, co trwa około 7 minut na obie strony. Kotlety gotowe.

Komentarze

Ola
13:55 11.02.2017
Dobry komentarz! 3336
Są super :)
Ula
11:59 07.02.2017
Dobry komentarz! 3287
Zabieram sie do roboty zawsze wychodzą jak podeszwa
xxx
12:45 15.01.2017
Dobry komentarz! 3471
Pyszne te kotlety w mleku
Viciaa
10:25 16.10.2016
Dobry komentarz! 3955
Super przepis, dzis sproboje i napisze jak wyszly :) .
ilka
21:26 03.05.2014
Dobry komentarz! 6938
probowalam juz kiedys i z mlekiem i wszysko inne,ale to nie ten smak,moze mieso mam nie takie.
Wiem
10:52 14.02.2014
Dobry komentarz! 7167
Niestety, nie masz racji. Smalec jest ok a olej cie zabija. To jedno z oszustw, coby chorych duzo bylo i dalo sie zarobic. Doczytaj.
Andziaaa
15:32 09.01.2014
Dobry komentarz! 7258
właśnie robię te kotlety ... ciekawe :D
ksenia55
21:00 25.12.2013
Dobry komentarz! 7221
Ja o mleku wiedziałam już dawno , ale zęby nacinać gdzie jest tłuszcz .tego nie wiedziałam...dziękuję za rady.
kammil
13:20 10.10.2013
Dobry komentarz! 7436
Do mleka polecam dodać koperek , pycha :D
Aduś
11:58 10.06.2013
Dobry komentarz! 7782
Jesli nie chcecie zeby tluszcz pryskal dosypcie na patelnie szczypte soli.
...starzyk...
22:02 29.05.2013
Dobry komentarz! 7724
To co należy odciąć lub ponacinać,to nie jest żaden tłuszcz tylko włóknista powłoka.Aby schabowe nie były "podeszwami",należy je krótko obsmażyć w dobrze nagrzanym tłuszczu.Potem smażymy je na "małym ogniu" na złoty kolor.Na pewno będą soczyste.
arooo
10:44 13.05.2013
Dobry komentarz! 7747
a nie trzeba ich(ktletow) po usmazeniu poddusic?
froggy82
23:25 11.05.2013
Dobry komentarz! 7710
czy mozna trzymac w mleku cala noc??...nie rozpadna sie przypadkiem :D
JULKAA
14:03 11.05.2013
Dobry komentarz! 7675
Pychaaaa
po prostu JA
18:35 06.05.2013
Dobry komentarz! 7664
no moze beda smakowac :D, ja nie wiem, mam 12 lat i sprobuje takowe zrobic, raz robilem, lecz bez mleka, zrobie do tego jeszcze frytki(lub ziemniaki smazone albo zwykle) i jeszcze sadzone jajko :D mmmm...
ela
10:59 10.04.2013
Dobry komentarz! 7827
jak kotlety czym tu sie zachwycac
zuziiiik
13:15 27.03.2013
Dobry komentarz! 7893
właśnie robię ciekawe jakie wyjdą...
Jola
19:40 24.03.2013
Dobry komentarz! 7816
ja też spróbuję z tym mlekiem maże uda mi się zaskoczyć gości
Radek
15:07 08.03.2013
Dobry komentarz! 7864
Pycha !!! :D :D :D
ada
07:48 06.03.2013
Dobry komentarz! 7827
no ja wlasnie czytam jak zrobic bo moje mam dosc .bede w ten sposob robic
marudka
11:18 05.03.2013
Dobry komentarz! 7834
a czy pasuje do nich zrobic wazywa na patelni bez ziemniakow
lee
21:12 03.03.2013
Dobry komentarz! 8232
o tak to były schabowe!!! taka mala rzecz a tyle potrafi zmienić :)
nika
12:15 20.02.2013
Dobry komentarz! 7782
o moczeniu w mleku jeszcze nie słyszałam;) zrobię schabszczaki dziś na obiad i dam znać jakie wyszły :) pozdrawiam
Dario z krakowa
13:22 17.02.2013
Dobry komentarz! 7747
Bardzo były pyszne żona wzięła sobie asz dwie sztuki
O.K
17:28 11.02.2013
Dobry komentarz! 7730
Wyszły super!! Polecamy :) Ola i Kuba :)
krzysiek
16:36 10.02.2013
Dobry komentarz! 7693
schabowe pierwsza klasa sam robiłem i dzieciom też smakowały bardzo.
Brutus164
17:43 07.02.2013
Dobry komentarz! 7772
Z tym mlekiem - po prostu bomba. Wyjątkowo pyszne i soczyste.
Seba
15:12 18.01.2013
Dobry komentarz! 7711
Schabowy jest dobry na wszystko, aby uniknąć pryskającego tłuszczu odwracam kotlety przy pomocy widelca smażeniowo- grillowego, ma długa rączkę i się nie nagrzewa
lola
10:29 17.01.2013
Dobry komentarz! 7719
dobre :)
Tomasz .
13:58 15.01.2013
Dobry komentarz! 7736
Tradycyjnie po prostu :)
Ewa
08:49 10.01.2013
Dobry komentarz! 7753
dzięki też spróbuję!...
Ela_Edward_i_Radek
18:58 31.12.2012
Dobry komentarz! 7849
Mniam, mniam! Właśnie zjedliśmy :)
uhuu
19:07 29.12.2012
Dobry komentarz! 7762
dobry pomysł z tym nacinaniem i mlekiem
DANKA
16:32 29.12.2012
Dobry komentarz! 7814
NIE WIEDZIALAM ZE KOTLETY MOCZY SIE W MLEKU A ROBIE JUZ KOTLETY 40 LAT
Kasia
23:47 29.11.2012
Dobry komentarz! 7941
rzadko jem takie kotlety
sheldon
23:20 19.11.2012
Dobry komentarz! 7978
Świetna sprawa taki obiad, tylko potem zostaje mnóstwo zmywania i czyszczenia tych drewnianych sztućców, którymi i tak jest ciężko coś obrócić:/
Pokal
12:31 18.11.2012
Dobry komentarz! 8424
widelec Forky i szczypce, w zależności od potrzeb używam jednego albo drugiego.
Mika
17:21 17.11.2012
Dobry komentarz! 7939
Schabowe to główne danie na niedzielny obiad, mam jednak problem z pryskającym tłuszczem, pryska mi na ręce i parzy. Jakich narzędzi używacie do odwracania kotletów?
książeczka
13:42 17.11.2012
Dobry komentarz! 7903
Ważne żeby nie rozbić kotletów zbyt cienko !
Ania
18:45 02.11.2012
Dobry komentarz! 8008
5 sztuk wpierdzieliłam . Super były
zajebiste
15:19 26.10.2012
Dobry komentarz! 7991
Dzięki
spa2007
09:18 07.10.2012
Dobry komentarz! 8071
no i jakie wyszły...?
natalia
14:59 12.07.2012
Dobry komentarz! 8647
dzieki:) dzis bede robila... napisze jakie wyszly:)

Twój komentarz