Jak zrobić lane ciasto?

Lane ciasto to pyszne lekkostrawne kluseczki, które mogą być wykorzystane do zupy mlecznej lub do rosołu. Niby nie są trudne do wykonania, jednak wiele gospodyń ma problem z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji, a co za tym idzie, odpowiednio cienkich i długich kluseczek. Prawdziwe lane ciasto powinno być tak płynne, aby dało się je lać przez lejek, a jednocześnie tak elastyczne, aby się nie rwało. Od tego zresztą pochodzi nazwa tych kluseczek. Największe mistrzostwo polega na tym, aby z całego ciasta przelać przez lejek jeden długi klusek. Oczywiście, jeżeli nie mamy lejka, możemy po prostu lać ciasto cienką strugą z kubeczka. Nic nie stoi tutaj na przeszkodzie.

Co będzie potrzebne?

4 jajka
2-3 łyżki mąki
szczypta soli
1
W większości przepisów na lane ciasto podaje się, że wystarczy jedno jajko, a resztę należy uzupełnić wodą i mąką. I jest to największy błąd, który prowadzi do tego, że ciasto jest zbyt lejące i nie da się z niego zrobić dobrych klusek o odpowiedniej konsystencji. Do lanego ciasta z prawdziwego zdarzenia musimy wziąć 4 całe jaja i wbić je do pojemnika, w którym będziemy je miksować mikserem.
2
Do jajek dodajemy dwie duże łyżki mąki i szczyptę soli, następnie miksujemy.
Reklama
3
Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, można dosypać trochę mąki. Jeśli jest za gęste, należy dodać trochę wody.
4
W zależności od upodobań kucharza oraz osób, które będą jadły lane ciasto, można je wlewać cienkim strumieniem albo większymi chlustami bezpośrednio do zupy lub na wrzącą wodę. Po dziesięciu minutach, zupę można wyłączyć, a wodę odcedzić. Lane ciasto jest gotowe.

Komentarze

gogo
19:47 04.08.2014
Dobry komentarz! 6139
zrobiłam zupkę pomidorówkę i wystarczyły 2 jajka
Ja.
12:17 28.06.2014
Dobry komentarz! 6245
Za dużo tych jajek. :/
mirka
08:50 15.04.2014
Dobry komentarz! 6379
ja zrobiłam z sosem klonowym pycha
gytr
15:00 16.02.2014
Dobry komentarz! 6430
Stanowczo za dużo jajek, chyba że gotujemy gar zupy dla wojska
mysia
09:43 31.10.2013
Dobry komentarz! 6702
robiłam są super
ChoCholio
11:07 29.09.2013
Dobry komentarz! 6780
Robiłam dziś z 2-ch jaj i jest idealne ;) polecam !
beata
12:39 24.08.2013
Dobry komentarz! 6868
spokojnie wystarcza 2 jajka
maria
21:01 15.12.2012
Dobry komentarz! 7293
za dużo jajek na 2-3 łyżki mąki maksymalnie 2 jajka
3erty456
15:10 03.12.2012
Dobry komentarz! 7153
wystarczy jedno jajko ;P
nati
14:18 11.11.2012
Dobry komentarz! 7321
zależy jak duży garnek z zupą nie? może autorka przepisu ma dużą rodzinę i gotuje w 10-litrowym garze? Ja lubię gęsto od lanego ciasta mniam :D
komodor
16:25 31.10.2012
Dobry komentarz! 7308
w zaleznosci od ilosci klusek ktore chcesz zrobic wbijasz jajko, solisz i dodajesz tyle maki w zaleznosci jaka chcesz osiagnac mase, zeby bylo leiste, nic trudnego.
kaja
21:00 30.10.2012
Dobry komentarz! 7307
zdecydowanie za dużo jajek
KInga
14:42 22.10.2012
Dobry komentarz! 7222
to ile najlepiej tych jajek ma być?
Tech gastro
23:10 14.10.2012
Dobry komentarz! 7306
zgadzam się za dużo jajek...
jajecznica
14:22 18.07.2012
Dobry komentarz! 7285
ale jaja!cztery jaja!
adhd84
18:31 24.06.2012
Dobry komentarz! 7315
za duzo jajek
nktydf
09:55 13.05.2012
Dobry komentarz! 7349
mi to nie pasuje za dużo jajek

Twój komentarz