Jak zrobić lody?

Domowe lody to prawdziwy rarytas i przysmak. Można je przyrządzić na wiele sposobów, a ten przedstawiony poniżej, nie wymaga ani specjalnych urządzeń do robienia lodów, ani masy skomplikowanych składników czy też wiele wolnego czasu. Warto wypróbować wersję z różnymi dodatkami, ponieważ przepis zawiera podstawowy, śmietankowy smak.

Co będzie potrzebne?

500 ml słodkiej śmietanki 36%
4 średnie jaja
szklanka cukru
mikser
1
Najpierw oddzielamy białka od żółtek i ubijamy żółtka na parze z połową szklanki cukru. Żółtka muszą być ubite do białości na puszystą masę, ale uważajmy, aby się nie ścięły pod zbyt dużym strumieniem pary.
2
Następnie szybko ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę.
Reklama
3
Jako ostatnie ubijamy białka, a pod koniec ubijania wsypujemy do nich resztę cukru i ubijamy aż cukier się rozpuści, a białka zrobią się lśniące.
4
Kolejny krok wymaga od nas odrobiny wyczucia i decyduje o konsystencji i puszystości lodów. Do żółtek dodajemy po łyżce białek i delikatnie mieszamy, aby masa nie opadła. Potem w ten sam sposób dodajemy ubitą śmietanę. Masę delikatnie przekładamy do pojemników do mrożenia i wkładamy do zamrażalki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem dobrze jest wyjąć lody na około 5-10 minut, aby można je było łatwiej nałożyć.
5
Podczas mieszania możemy dodać ekstrakt waniliowy, kakao czy zmiksowane owoce, aby lody miały różny smak. Można wtedy dodać nieco więcej cukru do żółtek, aby lody nie były gorzkie czy też kwaśne. Smacznego!

Komentarze

rambo
13:40 02.12.2013
Dobry komentarz! 7102
smakowało mi bardzo!

Twój komentarz