Jak zrobić majonez?

Majonez domowej roboty jest pysznym dodatkiem do kanapek, sałatek oraz wielu innych dań. Lista produktów potrzebnych do jego przygotowania nie jest ani długa, ani skomplikowana, dlatego jeśli mamy chwilę czasu, warto przygotować go samodzielnie. W takim majonezie możemy zmieniać proporcje, a co za tym idzie smak i konsystencję produktu, według własnego uznania, czego nie można zrobić w przypadku majonezu kupnego.

Co będzie potrzebne?

2 jajka
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżeczki białego octu winnego lub soku z cytryny
1/2 szklanki oliwy lub oleju
1 łyżeczka musztardy
1
Zanim przystąpimy do pracy, powinniśmy wcześniej wyjąć wszystkie produkty, tak aby miały jednakową temperaturę. Jeśli tego nie zrobimy, majonez może się nam zważyć w trakcie mieszania. Musimy także dokładnie oczyścić jajka. Robimy to dlatego, że w majonezie znajdują się surowe jaja. Nie będą one poddawane działaniu wysokiej temperatury, która zabiłaby ewentualne pałeczki salmonelli i inne bakterie, dlatego musimy odpowiednio je przygotować, zanim zostaną rozbite skorupki. Jaja dokładnie myjemy pod ciepłą, bieżącą wodą. Możemy delikatnie wyszorować je czystą szczoteczką, a następnie zanurzamy na trzy sekundy we wrzącej wodzie. Im mniej bakterii dostanie się do majonezu, tym dłuższą będzie on miał przydatność do spożycia.
2
Ilość produktów możemy oczywiście zwiększyć, pamiętajmy jednak o tym, że domowy majonez nie zawiera wielu chemicznych konserwantów, więc nie może zbyt długo stać w lodówce. Dlatego lepiej zrobić go mnie i spożyć na bieżąco. Do miseczki w której będziemy ubijać majonez, wbijamy same żółtka, dosypujemy soli oraz wlewamy ocet lub sok z cytryny. Wybór produktu zleży od naszego żołądka i preferencji smakowych. Majonez z cytryną będzie łagodniejszy i dla układu pokarmowego i w smaku. Dodajemy łyżeczkę musztardy i wszystko rozbełtujemy.
Reklama
3
Majonez możemy ubijać mikserem lub trzepaczką ręczną. Do rozbełtanych jajek powoli, cienkim strumieniem wlewamy oliwę lub olej i cały czas energicznie ubijamy, aż powstanie gładka masa. Majonez gotowy.
4
Jeśli chcemy, aby majonez był nieco bardziej rzadki, dodajmy do niego całe jaja, wraz z białkami. Jego smak zależy od jakości użytych produktów. Dobra oliwa czy też olej, równa się smaczniejszy majonez. Jeśli używamy oleju, najlepiej wykorzystać słonecznikowy, gdyż olej rzepakowy jest ciężki, trudno go dobrze ubić i potem czuć go w smaku majonezu.

Komentarze

Nikt jeszcze nie dodał komentarza, bądź pierwszy i podziel się swoimi uwagami!

Twój komentarz