Jak zrobić naleśniki?

Naleśniki to cieniutkie placki o dość dużej średnicy, które są bazą do wielu różnych dań. Naleśniki z farszem mięsnym czy też z kapustą, nazywamy krokietami. Bardzo smaczne są naleśniki z dżemem lub białym serem na słodko. W książkach kucharskich znajdziemy nawet przepisy na naleśnikowe torty. Cały proces robienia naleśników jest bardzo prosty i nie potrzeba do tego żadnych specjalnych składników.

Co będzie potrzebne?

- 0,5 kg mąki
- 1 duże lub 2 małe jajka
- woda zwykła lub gazowana
- mleko
- sól
- opcjonalnie cukier, cukier waniliowy
- duża patelnia
- olej lub inny tłuszcz do smażenia
1
Do wysokiego naczynia przesiewamy pół kilograma mąki, wbijamy dwa jajka oraz wsypujemy pół łyżeczki soli i dwie szklanki wody. Można jedną szklankę wody zastąpić mlekiem. Naleśniki na samej wodzie są bardziej delikatne, nie przywierają do patelni w trakcie smażenia, ale są też mniej sycące. Jest to bardziej wersja dietetyczna. Jeśli dodamy wodę gazowaną, naleśniki będą sztywniejsze i bardziej chrupiące. Chcąc uzyskać więcej ciasta, po prostu dodajemy więcej mąki i wody.
2
Wszystkie składniki miksujemy mikserem, dolewając stopniowo wodę, aż ciasto będzie miało jedwabistą, ale rzadką konsystencję. Jeśli naleśniki będą miały słodki farsz, należy dosypać do ciasta pół łyżeczki cukru i ewentualnie cukier waniliowy. Kiedy ciasto będzie gotowe, warto spróbować, czy jest odpowiednio doprawione, zwłaszcza czy nie potrzeba więcej soli.
Reklama
3
Na mocno rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, lub nakładamy kawałeczek margaryny czy innego tłuszczu. Musi się on dokładnie rozprowadzić, po całej patelni, ale musi być być go bardzo mało, tak jakby patelnia była tylko wysmarowana. Do nałożenia tłuszczu można także użyć pędzla.
4
Na tak przygotowaną patelnię chochlą wlewamy niewielką ilość ciasta i okrężnymi ruchami staramy się rozprowadzić je po całej patelni. Warstwa musi być cieniutka, tak aby tylko zakrywała dno patelni. Smażymy po kilkanaście sekund z każdej strony, przy czym z drugiej krócej niż z pierwszej.
5
Często bywa tak, że pierwszy naleśnik się nie udaje, zwłaszcza, jeżeli dodamy do ciasta mleko. Nie należy się tym przejmować, ale trzeba go wyrzucić. Następne będą na pewno idealne.
6
Naleśniki można zamrażać i wykorzystać potem do dań, w których je podsmażamy, jak krokiety czy naleśniki z serem.

Komentarze

kot
11:55 02.04.2016
Dobry komentarz! 4366
Ale ile tego mleka.
uważam że przepis jest nie dokładny
Marta
Dobry komentarz! 1824
Pisze że 2 szklanki wody a zamiast jednej szklanki zamiennie mleko czyli 1 szklanka wody i jedna mleka...
okrase
12:54 10.03.2016
Dobry komentarz! 4723
uwielbiam nalesniki z serem !
arko
16:36 15.12.2015
Dobry komentarz! 4858
super

Twój komentarz