Jak zrobić pierogi z jabłkami?

Pierogi z jabłkami to pyszne, sycące danie, bardzo odpowiednie na letnie dni. Choć nieco czasochłonne w wykonaniu, można poświęcić im jedno popołudnie w zamian za delikatny, owocowy smak. Poniżej prosty przepis na pierogi z jabłkami z którymi poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz.

Co będzie potrzebne?

ciasto na pierogi
jabłka
cukier
1
Obieramy około pięciu, średniej wielkości jabłek i kroimy je na ćwiartki, a następnie każdą ćwiartkę wszerz na grube plastry.
2
Najpierw zagniatamy ciasto na pierogi według przepisu, który znajduje się w poradniku "Jak zrobić pierogi z serem?"
Reklama
3
Następnie odrywamy po kawałku ciasta i wałkujemy na grubość około dwóch milimetrów. Lepiej, aby było ono grubsze niż zbyt cienkie, ponieważ wtedy nie będzie się rozrywało na twardym kawałku jabłka.
4
No rozwałkowanym cieście wykrawamy szklanką lub specjalnym przyrządem kółeczka, po czym na każde nakładamy kawałek jabłka i posypujemy je cukrem. Nawet jeśli owoce są słodkie, utracą swoją słodycz podczas gotowania, więc warto je posłodzić. Trzeba tylko uważać, żeby cukier nie rozsypał się zanadto naokoło brzegów kółka, ponieważ ciasto się rozklei podczas gotowania.
5
Tak przygotowane pierogi sklejamy, bardzo dokładnie dociskając brzegi. Można posmarować je ciepłą wodą, jeśli ciasto zbytnio wyschło. Pierogów z owocami, zwłaszcza posypywanych cukrem, nie należy trzymać zbyt długo w stanie surowym. Trzeba je albo do razu mrozić albo w krótkim czasie po przygotowaniu ugotować, gdyż cukier może spowodować puszczanie soku przez jabłka i rozklejanie się pierogów.
6
Pierogi gotowe. Należy wrzucać ja na posoloną, wrzącą wodę i gotować około dziesięciu minut po wypłynięciu na powierzchnię. Najlepiej smakują polane słodką śmietaną.

Komentarze

Nikt jeszcze nie dodał komentarza, bądź pierwszy i podziel się swoimi uwagami!

Twój komentarz