Ryż na mleku jest zdrowym, pożywnym daniem, które może być podane jako drugie danie na obiad, lub jako deser. Podstawa, czyli ryż i mleko jest niezmienna, ale smak całego dania zmienia się w zależności od tego, jakich dodatków do niego użyjemy. Ryż na mleku można przyrządzić przed samym podaniem, lub nieco wcześniej, gdyż tak samo pysznie smakuje i na ciepło i na zimno.
- 1 szklanka ryżu
- litr wody
- litr mleka
- opcjonalnie masło, słodka śmietanka, cynamon, miód, dżem czy też mus owocowy lub kawałki czekolady i orzechów
1
Kilka razy dokładnie płuczemy ryż w zimnej wodzie, dopóki nie będzie ona przezroczysta.
2
Doprowadzamy wodę do wrzenia, a następnie wrzucamy do niej ryż na 5 minut. Spowoduje to, że będzie on bardziej sypki i nie porąbią się nam zbite grudy. Po tym czasie odcedzamy ryż, przesypujemy go do garnka o grubym dnie i zalewamy szklanką mleka.
3
Całość gotujemy na niewielkim ogniu, co jakiś czas dolewając pozostałe mleko, aż ryż wchłonie całość. Nie powinien się on jednak gotować więcej niż 25 minut. Co jakiś czas także mieszamy go do samego dna, aby nie przywarł i aby cała potrawa nie przeszła zapachem spalenizny.
4
Ryż dość łatwo przypalić, tym bardziej, jeśli nie mamy naczynia o odpowiednim dnie, dlatego można spróbować pewnego triku, dzięki któremu będziemy mieli pewność, że nic nie przyklei nam się do dna. Wystarczy garnek z ryżem włożyć do innego, szerszego garnka z wodą. Gotująca się cały czas woda spowoduje, że nasz ryż na spokojnie dojdzie, nawet jeśli na chwilę spuścimy go z oka.
5
Gotowy ryż możemy posłodzić miodem, dodać do niego roztopione masło, cynamon, bądź wymieszać z dżemem czy musem owocowym. Można go także polać słodką śmietanką i posypać czekoladą i orzechami. Wszystko według uznania.
Data ostatniej modyfikacji: 05.07.2013 13:50:25
Komentarze
Smakuje bardzo dobrze!