Jak zrobić sałatkę jarzynową?

Klasyczna sałatka jarzynowa to sycące danie na zimno, które można przygotować wcześniej i podać gościom z chlebem i wędlinami. Nie jest ona trudna do wykonania, a jej smak i skład możemy zmieniać według własnych upodobań dodając składniki, jakie lubimy, a odrzucając te, które nam nie odpowiadają.

Co będzie potrzebne?

5 średnich marchewek
5 średnich pietruszek
seler
10 jajek
puszka groszku konserwowego
puszka kukurydzy konserwowej
puszka fasoli czerwonej konserwowej
litrowy słoik ogórków kiszonych
majonez
musztarda
sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: ziemniaki, jabłko, cebula
1
Marchew, pietruszkę i selera myjemy i gotujemy w mundurkach (czyli nie obieramy wcześniej)w osolonej wodzie do miękkości. Musimy uważać, aby warzywa się nie rozgotowały, ponieważ z sałatki zrobi się pasta. Jeżeli mamy dużego selera, możemy wtedy zrezygnować z pietruszki. Jeśli chcemy do naszej sałatki dodać ziemniaki, także je ugotujmy z resztą warzyw. Po ugotowaniu należy odlać wodę, ostudzić warzywa i obrać je ze skóry.
2
W międzyczasie ugotujmy jaja. Najlepiej posolić wodę, w której będą się gotowały, gdyż sprawi to, że skorupki łatwo będą odchodziły i jaja czysto i szybko się obiorą.
Reklama
3
Gdy jaja i warzywa są już gotowe, razem z ogórkami wystarczy pokroić je w drobną kostkę i wymieszać z odcedzoną na sitku kukurydzą, groszkiem i fasolą z puszki.
4
Jeśli ktoś lubi, można dodać pokrojone jabłko oraz drobno posiekaną cebulę.
5
Do tak przygotowanych i wymieszanych składników dodajemy po łyżce majonezu i mieszamy. Nie dodawajmy od razu całego słoika, nawet jeśli będzie on mały, gdyż może się okazać, że sałatka jest zbyt mokra i po prostu pływa w majonezie. To jest także moment, w którym możemy dodać łyżkę lub dwie musztardy. Nie za dużo, tylko do smaku.
6
Najlepiej zrobić sałatkę dzień wcześniej niż ma być podana, tak aby smaki się przegryzły. Trzeba przechowywać ją w dobrze chłodnej lodówce, aby się nie zepsuła. Na drugi dzień spróbujmy i doprawmy solą i pieprzem, w razie potrzeby.

Komentarze

Meyer
11:20 28.03.2014
Dobry komentarz! 6788
dziękuję za dobry przepis :)
babcia 25
17:44 22.07.2013
Dobry komentarz! 7541
dziekuje za dobry przepis
Joanna Głuszek
19:52 06.06.2012
Dobry komentarz! 8572
dzięki za przepis:):)):):):):):):):

Twój komentarz