Smalec to tradycyjny przysmak w polskiej kuchni i warto znać zarówno jego smak, jak i sposób przyrządzenia. Można dodać do niego np. nieco mięsa mielonego, jabłko, cebulę, przyprawy ziołowe itp., tutaj skupimy się jednak na smalcu w czystej postaci.
1
Umieść słoninę w lodówce na kilka godzin, aż nieco stwardnieje. Dzięki temu prostemu zabiegowi łatwiej będzie ją kroić.
2
Pokrój słoninę na bardzo drobne kostki i wrzuć do rozgrzanego uprzednio rondelka.
3
Ustaw jak najmniejszy płomień palnika lub stopień grzania płyty i powoli mieszaj słoninę do całkowitego rozpuszczenia. Zwróć szczególną uwagę, aby tłuszcz się nie przypalił - nawet lekko przypalony smalec jest praktycznie niejadalny. Możesz stopniowo odlewać już roztopiony tłuszcz do pojemnika. Pamiętaj - uzyskanie doskonałego w smaku smalcu wymaga sporo cierpliwości, ale warto się przyłożyć do tego zadania.
4
Jeśli przygotowałeś dodatki smakowe, to nadeszła pora ich dodania. Mięso mielone oraz pokrojony w drobną kostkę boczek wrzuć do rondla gdy jeszcze została około 1/4 słoniny do rozpuszczenia, natomiast wszelkie przyprawy ziołowe już do całkowicie rozpuszczonego smalcu. Przypraw nie należy smażyć.
5
Gdy tylko cała słonina się rozpuści w rondlu, zlej jego zawartość do przygotowanego wcześniej naczynia. Nie smaż tłuszczu ani minuty dłużej, niż jest to konieczne. Zamieszaj dokładnie zawartość naczynia.
6
Przykryj naczynie ze smalcem tak, aby umożliwić niewielki dostęp powietrza do wnętrza, np. luźną pokrywką metalową lub płócienną serwetką, a następnie odstaw do chłodnego, przewiewnego miejsca. Nie wkładaj tłuszczu do lodówki, bowiem wolne tężenie smalcu ma znaczny wpływ na jego walory smakowe.
7
Gdy już cała zawartość naczynia z tłuszczem stężeje, możesz rozpocząć degustację, najlepiej ze świeżym chlebem pszennym. Smacznego!
Data ostatniej modyfikacji: 15.09.2011 00:42:17
Komentarze