Jak zrobić tort?

Istnieje niezliczona ilość tortów. Mają one różne kształty, smaki oraz są zrobione z różnego rodzaju ciasta. Klasyczny tort, na przykład urodzinowy, ma okrągły kształt i składa się z biszkoptów przełożonych maślanym kremem. I na taki też tort, o smaku śmietankowo-czekoladowym, przepis znajduje się poniżej.

Co będzie potrzebne?

tortownica o średnicy 24 - 26 cm
biszkopt jasny:
4 jajka
4 łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
biszkopt ciemny:
4 jajka
3 łyżki mąki
1 łyżka ciemnego kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru

masa śmietankowa:
budyń śmietankowy
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
kostka masła
cukier puder do smaku

masa czekoladowa:
budyń czekoladowy
łyżka mąki pszennej
łyżka mąki ziemniaczanej
kostka masła
cukier puder do smaku

poncz:
szklanka mocnej, słodkiej herbaty z cytryną
opcjonalnie kieliszek spirytusu

1
Pierwszym krokiem jest przygotowanie biszkoptów. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i cieniutko smarujemy olejem. Najlepiej zrobić to pędzlem. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na osobną miseczkę. Do suchego naczynia do ubijania wbijamy same białka i ubijamy na sztywną pianę, a następnie pojedynczo dodajemy żółtka na zmianę z cukrem, cały czas ubijając. Po dodaniu ostatniej łyżki cukru ubijamy, dopóki całkiem się on nie rozpuści. Następnie wsypujemy do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i drewnianą łyżką delikatnie mieszamy, aby ciasto nie opadło. Wymieszaną masę przekładamy na tortownicę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 - 30 minut. Tak samo postępujemy z ciemnym biszkoptem, a zmiana dotyczy tylko przesiania mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Czas pieczenia jest taki sam. Gotowe biszkopty odstawiamy do ostygnięcia, po czym należy przekroić je na pół, aby w sumie powstały cztery krążki.
2
Przygotowanie mas jest bardzo proste. Najpierw wyjmujemy masła z lodówki, aby się zagrzały i zmiękły. Następnie przygotowujemy budynie według instrukcji na opakowaniu. Można też zrobić budynie domowe, a przepis znajdziecie w jednym z naszych poradników. Do proszku z torebki każdego budyniu dodajemy jedną łyżkę mąki pszennej i jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu budynie będą gęstsze, a masy bardziej zwarte i puszyste. W trakcie gotowania należy uważać, aby nie zrobiły się grudki. Po przygotowaniu budyni, odstawiamy je do ostygnięcia, ale nie powinny być zimne. Najlepiej gdy mają temperaturę pokojową.
Reklama
3
Następnie miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem. Ilość cukru zależy od tego czy budyń był słodzony czy nie. Jeśli nie, wówczas wsypujemy 1/4 szklanki cukru pudru. Następnie, cały czas ubijając, dodajemy po łyżce budyniu. Tak samo postępujemy z obiema masami.
4
Pora przygotować poncz i nasączyć biszkopty. W tym celu zaparzamy szklankę mocnej herbaty, słodzimy ją 3 łyżeczkami cukru i doprawiamy cytryną, a jeśli tortu nie będą jadły dzieci, również i kieliszkiem spirytusu. Poncz powinien być zimny. Następnie kładziemy jasny krążek biszkopta na paterę i łyżeczką od herbaty delikatnie nasączamy go ponczem, a potem wykładamy na niego połowę śmietankowej masy. Tę warstwę przykrywamy krążkiem czekoladowego biszkopta, którego znowu skrapiamy ponczem i smarujemy połową masy czekoladowej. Kolejno powtarzamy oba kroki. Wierzch oraz boki tortu cienko smarujemy czekoladową masą.
5
Tort możemy udekorować kawałkami czekolady, wiórkami kokosowymi czy też w inny sposób, według uznania.

Komentarze

Nikt jeszcze nie dodał komentarza, bądź pierwszy i podziel się swoimi uwagami!

Twój komentarz