Krupnik jest bardzo pożywną, zdrową zupą. Jest rozgrzewający, a przez to często podawany zimą. Krupnik jest także sycący i może być jednodaniowym obiadem. Zawiera kaszę oraz mnóstwo warzyw i jest przygotowywany na wywarze mięsnym. Tradycyjnie krupnik gotuje się na mięsie wieprzowym, ale możemy go także przygotować na rosołku z drobiu.
kilka kostek wieprzowych, mogą być od schabu
kawałeczek chudego mięsa wieprzowego, na przykład cienki plaster schabu
pół szklanki średnio grubej kaszy jęczmiennej
3-4 średnie ziemniaki
2-3 marchewki
2 pietruszki
pół małego selera albo 1/3 dużego
cebulę
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
sól
opcjonalnie: koperek, 4-5 suszonych grzybów
1
Do garnka wlewamy dwa litry wody i wrzucamy dokładnie wypłukane kostki oraz mięso. Czekając, aż wywar się zagotuje, obieramy warzywa oraz opalamy cebulę nad ogniem. Następnie zdejmujemy szumowiny z wody.
2
Do tak przygotowanego wywaru z mięsa wrzucamy suszone grzyby, jeśli ktoś lubi, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, 1/3 przygotowanego selera, opaloną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz kaszę i wszystko mieszamy. Mieszanie jest bardzo ważną czynnością podczas gotowania krupniku, ponieważ kasza może łatwo przywrzeć do dna i przypalić się, co spowoduje, że krupnik będzie się nadawał do wylania.
3
Zupa musi gotować się powoli, na małym ogniu, około 30 minut. W tym czasie zetrzemy pozostałe warzywa na tarce o grubych oczkach, a następnie dodamy do zupy i doprawimy ją sola oraz pieprzem do smaku. Całość powinna się jeszcze pogotować około 10 - 15 minut.
4
Po tym czasie zupa jest gotowa do podania. Można do niej dodać pokrojona natkę pietruszki. Bardzo wzbogaca smak koperek, ale trzeba uważać z jego ilością, ponieważ jest bardzo aromatyczny i może zdominować smak zupy. Oczywiście dodajemy tylko jeden rodzaj zieleniny.
Data ostatniej modyfikacji: 27.09.2012 22:22:05
Komentarze