czyli Jak To Zrobić?

Zobacz też

Jak ugotować krupnik?

Krupnik jest bardzo pożywną, zdrową zupą. Jest rozgrzewający, a przez to często podawany zimą. Krupnik jest także sycący i może być jednodaniowym obiadem. Zawiera kaszę oraz mnóstwo warzyw i jest przygotowywany na wywarze mięsnym. Tradycyjnie krupnik gotuje się na mięsie wieprzowym, ale możemy go także przygotować na rosołku z drobiu.

Co będzie potrzebne?

kilka kostek wieprzowych, mogą być od schabu
kawałeczek chudego mięsa wieprzowego, na przykład cienki plaster schabu
pół szklanki średnio grubej kaszy jęczmiennej
3-4 średnie ziemniaki
2-3 marchewki
2 pietruszki
pół małego selera albo 1/3 dużego
cebulę
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
sól
opcjonalnie: koperek, 4-5 suszonych grzybów
1
Do garnka wlewamy dwa litry wody i wrzucamy dokładnie wypłukane kostki oraz mięso. Czekając, aż wywar się zagotuje, obieramy warzywa oraz opalamy cebulę nad ogniem. Następnie zdejmujemy szumowiny z wody.
2
Do tak przygotowanego wywaru z mięsa wrzucamy suszone grzyby, jeśli ktoś lubi, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, 1/3 przygotowanego selera, opaloną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz kaszę i wszystko mieszamy. Mieszanie jest bardzo ważną czynnością podczas gotowania krupniku, ponieważ kasza może łatwo przywrzeć do dna i przypalić się, co spowoduje, że krupnik będzie się nadawał do wylania.
3
Zupa musi gotować się powoli, na małym ogniu, około 30 minut. W tym czasie zetrzemy pozostałe warzywa na tarce o grubych oczkach, a następnie dodamy do zupy i doprawimy ją sola oraz pieprzem do smaku. Całość powinna się jeszcze pogotować około 10 - 15 minut.
4
Po tym czasie zupa jest gotowa do podania. Można do niej dodać pokrojona natkę pietruszki. Bardzo wzbogaca smak koperek, ale trzeba uważać z jego ilością, ponieważ jest bardzo aromatyczny i może zdominować smak zupy. Oczywiście dodajemy tylko jeden rodzaj zieleniny.
Data ostatniej modyfikacji: 27.09.2012 22:22:05

Komentarze

Ola 11:56 14.10.2014
Dobry komentarz! 75
pycha
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg aiwxy
ADA 11:36 11.06.2014
Dobry komentarz! 306
Dodajcie do krupniku lubczyku, pospolicie to maga, jej zielone liście dodają takie smaku ze nie można się powstrzymać od dokładek.Pozdrawiam
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg aiwxy
Danka 1 12:45 13.01.2014
Dobry komentarz! 670
Bardzo dużo ludzi nie lubi krupniku i ja też nie lubiłam. Od kiedy dodaję grzyby chętnie jem, tak jak i bliscy.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg aiwxy
zosia 13:21 10.09.2013
Dobry komentarz! 961
Witam. Ja też nie daję grzybów,bo nie jadam,koperku też nie bo mój mąż nie lubi. Wszystkie warzywa kroję w kostkę, a wywar robię na skrzydełkach i chudej wieprzowinie.Całość po ugotowaniu zabielam mlekiem.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg aiwxy
LUIZA 22:34 29.11.2012
Dobry komentarz! 1405
Witam !Ja nie dodaję grzybków(ale można,moja teściowa dawała),koperku też nie (koperek daje się do kapuśniaku)Włoszczyznę i ziemniaki w kostkę.Poza tym ok.A na talerzu posypuję natką pietruszki, pycha.Pozdrawiam i życzę smacznego.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg aiwxy

Twój komentarz

Podpis
Przepisz wspak ciąg aiwxy