Jak zrobić ciasto na pizzę?

W dobie byle jakich knajp oraz mrożonych pizz, domowa pizza może być wielkim przysmakiem. Zwłaszcza, że jej przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i nie jest skomplikowane. Składniki na pizze każdy dobiera według własnych upodobań, ale przepis na ciasto jest jeden. Znajduje się poniżej.

Co będzie potrzebne?

1 szklanka mąki pszennej
1 dag świeżych drożdży
1 płaska łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłej wody
1-2 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju
szczypta soli
łyżeczka ziół prowansalskich lub suszonej bazylii, szczypta słodkiej papryki (opcjonalnie)
1
Do niewielkiego naczynia kruszymy drożdże, dodajemy około dwóch łyżek stołowych mąki, płaską łyżeczkę cukru i wszystko zalewamy niewielką ilością ciepłej wody, tak aby tylko drożdże były zanurzone. Nie mieszamy mikstury ani nic z nią nie robimy oprócz odstawienia jej w ciepłe miejsce. Może być to pobliże grzejnika lub kuchenki, gdzie coś się gotuje. Pamiętajmy, aby nie zalać drożdży gorącą wodą, ponieważ ta zabije ich właściwości i ciasto nie wyrośnie.
2
Gdy drożdże fermentują w ciepłym miejscu, w tym czasie można przesiać do miski mąkę z solą oraz przyprawami. Jeśli ktoś nie lubi suszonych ziół, nie musi ich dodawać.
Reklama
3
Jeśli drożdże zwiększyły swoją objętość, wtedy wlewamy je do wymieszanej mąki, dodajemy 1/3 szklanki ciepłej wody oraz dwie łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju. Wszytko dokładnie mieszamy drewnianą łyżką lub rękoma, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą, a ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia.
4
Przykrywamy naczynie i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny, aż ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Po tym czasie wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy. Jeśli jest zbyt luźne, można dodać nieco mąki. Ciasta nie powinno się wałkować, ponieważ wyciśniemy z niego całe nagromadzone podczas przesiewania mąki i pracy drożdży powietrze. Najlepiej rękoma uformować pożądanej wielkości placek.

Komentarze

Nikt jeszcze nie dodał komentarza, bądź pierwszy i podziel się swoimi uwagami!

Twój komentarz