czyli Jak To Zrobić?

Zobacz też

Jak zrobić kotlety schabowe?

Kotlety schabowe są uważane za jedno ze sztandarowych polskich dań. Nie są trudne do przyrządzenia, a znając kilka dobrych sztuczek możemy sprawić, że nasze kotlety zawsze będą mięciutkie i pyszne.

Co będzie potrzebne?

schab bez kości - ilość uzależniona od ilości porcji, jakie chcemy zrobić. Można poprosić w sklepie o ukrojenie, na przykład czterech kotletów.
dwa jajka
mąka
bułka tarta
sól, pieprz i sypka przyprawa do potraw
mleko
tłuszcz do smażenia
foliowy woreczek
1
Jeden plaster mięsa kładziemy na desce do krojenia i nacinamy jego brzegi w miejscu, gdzie znajduje się tłuszcz. Tłuszcz możemy odciąć całkowicie, wówczas nie nacinamy brzegów. Jeżeli zostawiamy tłuszcz, a nie natniemy go, to kotlety odkształcą się podczas smażenia i staną się wklęsłe z jednej strony co utrudni równomiernie smażenie.
2
Mięso nacieramy odrobiną soli i pieprzu i przykrywamy foliowym woreczkiem. Dzięki temu, podczas tłuczenia nie zachlapiemy całej kuchni, a co ważniejsze, nie miażdżymy nadmiernie włókien mięsa.
3
Tłuczkiem energicznie, ale z wyczuciem ubijamy mięso. Z wyczuciem, to znaczy nie należy miażdżyć go całą siłą, tak aby stało się prześwitujące i podarte, ale powinno mieć około pół centymetra lub ciut więcej grubości, na pewno nie mniej.
4
Tak przygotowane kotlety wkładamy do naczynia i zalewamy mlekiem. Mleko można doprawić przyprawą uniwersalną, uważajmy jednak, aby nie przesadzić, ponieważ kotlety były już doprawiane. Odstawiamy je do lodówki na minimum pół godziny. Zabieg ten sprawi, że kotlety będą soczyste i delikatne, nie musimy się obawiać, że wyjdzie nam przysłowiowa podeszwa.
5
Podczas moczenia się kotletów w mleku, można przygotować wszystko, co potrzebne będzie do ich panierowania. W miseczce bądź w głębokim talerzu należy rozbełtać dwa jajka. Można do nich dosypać odrobinę przyprawy bądź doprawić delikatnie solą i pieprzem. Jeżeli dosypaliśmy przyprawę do mleka, a mięso długo się moczy, to nasiąknie ono solą wystarczająco i nie trzeba dodawać jej do jajek.
6
Mąkę oraz bułkę tartą należy rozsypać na dwóch dużych talerzach.
7
Wyjmujemy mięso z kąpieli mlecznej. Każdy kotlet dobrze jest osuszyć ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką, żeby pozostałości mleka nie przypaliły się podczas smażenia.
8
Na rozgrzaną patelnię nakładamy tłuszcz. Oczywiście każdy profesjonalny kucharz wie, że kotlety wieprzowe muszą być smażone na smalcu. Ale jeżeli użyjemy w tym celu oleju, też będą dobre, a za to dużo zdrowsze.
9
Każdy kotlet należy najpierw obtoczyć w mące, która spowoduje zatrzymanie w mięsie wszystkich jego soków i zapobiegnie jego wyschnięciu. Następnie wkładamy go do rozbełtanych jajek, potem obtaczamy w bułce tartej i wkładamy na patelnie. Płomień pod nią nie powinien być duży, za to powinien w miarę równomiernie rozgrzewać całą patelnię. Smażymy na rumiano z obu stron, co trwa około 7 minut na obie strony. Kotlety gotowe.
Data ostatniej modyfikacji: 16.05.2012 00:49:14

Komentarze

ilka 21:26 03.05.2014
Dobry komentarz! 349
probowalam juz kiedys i z mlekiem i wszysko inne,ale to nie ten smak,moze mieso mam nie takie.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
Wiem 10:52 14.02.2014
Dobry komentarz! 554
Niestety, nie masz racji. Smalec jest ok a olej cie zabija. To jedno z oszustw, coby chorych duzo bylo i dalo sie zarobic. Doczytaj.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
Andziaaa 15:32 09.01.2014
Dobry komentarz! 672
właśnie robię te kotlety ... ciekawe :D
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
ksenia55 21:00 25.12.2013
Dobry komentarz! 687
Ja o mleku wiedziałam już dawno , ale zęby nacinać gdzie jest tłuszcz .tego nie wiedziałam...dziękuję za rady.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
kammil 13:20 10.10.2013
Dobry komentarz! 892
Do mleka polecam dodać koperek , pycha :D
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
Aduś 11:58 10.06.2013
Dobry komentarz! 1248
Jesli nie chcecie zeby tluszcz pryskal dosypcie na patelnie szczypte soli.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
...starzyk... 22:02 29.05.2013
Dobry komentarz! 1263
To co należy odciąć lub ponacinać,to nie jest żaden tłuszcz tylko włóknista powłoka.Aby schabowe nie były "podeszwami",należy je krótko obsmażyć w dobrze nagrzanym tłuszczu.Potem smażymy je na "małym ogniu" na złoty kolor.Na pewno będą soczyste.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
arooo 10:44 13.05.2013
Dobry komentarz! 1299
a nie trzeba ich(ktletow) po usmazeniu poddusic?
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
froggy82 23:25 11.05.2013
Dobry komentarz! 1295
czy mozna trzymac w mleku cala noc??...nie rozpadna sie przypadkiem :D
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
JULKAA 14:03 11.05.2013
Dobry komentarz! 1275
Pychaaaa
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
po prostu JA 18:35 06.05.2013
Dobry komentarz! 1295
no moze beda smakowac :D, ja nie wiem, mam 12 lat i sprobuje takowe zrobic, raz robilem, lecz bez mleka, zrobie do tego jeszcze frytki(lub ziemniaki smazone albo zwykle) i jeszcze sadzone jajko :D mmmm...
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
ela 10:59 10.04.2013
Dobry komentarz! 1382
jak kotlety czym tu sie zachwycac
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
zuziiiik 13:15 27.03.2013
Dobry komentarz! 1405
właśnie robię ciekawe jakie wyjdą...
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
Jola 19:40 24.03.2013
Dobry komentarz! 1405
ja też spróbuję z tym mlekiem maże uda mi się zaskoczyć gości
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
Radek 15:07 08.03.2013
Dobry komentarz! 1457
Pycha !!! :D :D :D
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
ada 07:48 06.03.2013
Dobry komentarz! 1437
no ja wlasnie czytam jak zrobic bo moje mam dosc .bede w ten sposob robic
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
marudka 11:18 05.03.2013
Dobry komentarz! 1459
a czy pasuje do nich zrobic wazywa na patelni bez ziemniakow
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
lee 21:12 03.03.2013
Dobry komentarz! 1584
o tak to były schabowe!!! taka mala rzecz a tyle potrafi zmienić :)
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
nika 12:15 20.02.2013
Dobry komentarz! 1466
o moczeniu w mleku jeszcze nie słyszałam;) zrobię schabszczaki dziś na obiad i dam znać jakie wyszły :) pozdrawiam
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
Dario z krakowa 13:22 17.02.2013
Dobry komentarz! 1447
Bardzo były pyszne żona wzięła sobie asz dwie sztuki
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
O.K 17:28 11.02.2013
Dobry komentarz! 1445
Wyszły super!! Polecamy :) Ola i Kuba :)
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
krzysiek 16:36 10.02.2013
Dobry komentarz! 1449
schabowe pierwsza klasa sam robiłem i dzieciom też smakowały bardzo.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
Brutus164 17:43 07.02.2013
Dobry komentarz! 1455
Z tym mlekiem - po prostu bomba. Wyjątkowo pyszne i soczyste.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
Seba 15:12 18.01.2013
Dobry komentarz! 1469
Schabowy jest dobry na wszystko, aby uniknąć pryskającego tłuszczu odwracam kotlety przy pomocy widelca smażeniowo- grillowego, ma długa rączkę i się nie nagrzewa
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
lola 10:29 17.01.2013
Dobry komentarz! 1460
dobre :)
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
Tomasz . 13:58 15.01.2013
Dobry komentarz! 1461
Tradycyjnie po prostu :)
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
Ewa 08:49 10.01.2013
Dobry komentarz! 1471
dzięki też spróbuję!...
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
Ela_Edward_i_Radek 18:58 31.12.2012
Dobry komentarz! 1505
Mniam, mniam! Właśnie zjedliśmy :)
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
uhuu 19:07 29.12.2012
Dobry komentarz! 1516
dobry pomysł z tym nacinaniem i mlekiem
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
DANKA 16:32 29.12.2012
Dobry komentarz! 1516
NIE WIEDZIALAM ZE KOTLETY MOCZY SIE W MLEKU A ROBIE JUZ KOTLETY 40 LAT
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
Kasia 23:47 29.11.2012
Dobry komentarz! 1608
rzadko jem takie kotlety
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
sheldon 23:20 19.11.2012
Dobry komentarz! 1651
Świetna sprawa taki obiad, tylko potem zostaje mnóstwo zmywania i czyszczenia tych drewnianych sztućców, którymi i tak jest ciężko coś obrócić:/
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
Pokal 12:31 18.11.2012
Dobry komentarz! 1805
widelec Forky i szczypce, w zależności od potrzeb używam jednego albo drugiego.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
Mika 17:21 17.11.2012
Dobry komentarz! 1684
Schabowe to główne danie na niedzielny obiad, mam jednak problem z pryskającym tłuszczem, pryska mi na ręce i parzy. Jakich narzędzi używacie do odwracania kotletów?
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
książeczka 13:42 17.11.2012
Dobry komentarz! 1654
Ważne żeby nie rozbić kotletów zbyt cienko !
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
Ania 18:45 02.11.2012
Dobry komentarz! 1771
5 sztuk wpierdzieliłam . Super były
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
zajebiste 15:19 26.10.2012
Dobry komentarz! 1720
Dzięki
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
spa2007 09:18 07.10.2012
Dobry komentarz! 1828
no i jakie wyszły...?
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp
natalia 14:59 12.07.2012
Dobry komentarz! 2009
dzieki:) dzis bede robila... napisze jakie wyszly:)
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg purrp

Twój komentarz

Podpis
Przepisz wspak ciąg purrp