czyli Jak To Zrobić?

Zobacz też

Jak zrobić kotlety schabowe?

Kotlety schabowe są uważane za jedno ze sztandarowych polskich dań. Nie są trudne do przyrządzenia, a znając kilka dobrych sztuczek możemy sprawić, że nasze kotlety zawsze będą mięciutkie i pyszne.

Co będzie potrzebne?

schab bez kości - ilość uzależniona od ilości porcji, jakie chcemy zrobić. Można poprosić w sklepie o ukrojenie, na przykład czterech kotletów.
dwa jajka
mąka
bułka tarta
sól, pieprz i sypka przyprawa do potraw
mleko
tłuszcz do smażenia
foliowy woreczek
1
Jeden plaster mięsa kładziemy na desce do krojenia i nacinamy jego brzegi w miejscu, gdzie znajduje się tłuszcz. Tłuszcz możemy odciąć całkowicie, wówczas nie nacinamy brzegów. Jeżeli zostawiamy tłuszcz, a nie natniemy go, to kotlety odkształcą się podczas smażenia i staną się wklęsłe z jednej strony co utrudni równomiernie smażenie.
2
Mięso nacieramy odrobiną soli i pieprzu i przykrywamy foliowym woreczkiem. Dzięki temu, podczas tłuczenia nie zachlapiemy całej kuchni, a co ważniejsze, nie miażdżymy nadmiernie włókien mięsa.
3
Tłuczkiem energicznie, ale z wyczuciem ubijamy mięso. Z wyczuciem, to znaczy nie należy miażdżyć go całą siłą, tak aby stało się prześwitujące i podarte, ale powinno mieć około pół centymetra lub ciut więcej grubości, na pewno nie mniej.
4
Tak przygotowane kotlety wkładamy do naczynia i zalewamy mlekiem. Mleko można doprawić przyprawą uniwersalną, uważajmy jednak, aby nie przesadzić, ponieważ kotlety były już doprawiane. Odstawiamy je do lodówki na minimum pół godziny. Zabieg ten sprawi, że kotlety będą soczyste i delikatne, nie musimy się obawiać, że wyjdzie nam przysłowiowa podeszwa.
5
Podczas moczenia się kotletów w mleku, można przygotować wszystko, co potrzebne będzie do ich panierowania. W miseczce bądź w głębokim talerzu należy rozbełtać dwa jajka. Można do nich dosypać odrobinę przyprawy bądź doprawić delikatnie solą i pieprzem. Jeżeli dosypaliśmy przyprawę do mleka, a mięso długo się moczy, to nasiąknie ono solą wystarczająco i nie trzeba dodawać jej do jajek.
6
Mąkę oraz bułkę tartą należy rozsypać na dwóch dużych talerzach.
7
Wyjmujemy mięso z kąpieli mlecznej. Każdy kotlet dobrze jest osuszyć ręcznikiem papierowym lub czystą ściereczką, żeby pozostałości mleka nie przypaliły się podczas smażenia.
8
Na rozgrzaną patelnię nakładamy tłuszcz. Oczywiście każdy profesjonalny kucharz wie, że kotlety wieprzowe muszą być smażone na smalcu. Ale jeżeli użyjemy w tym celu oleju, też będą dobre, a za to dużo zdrowsze.
9
Każdy kotlet należy najpierw obtoczyć w mące, która spowoduje zatrzymanie w mięsie wszystkich jego soków i zapobiegnie jego wyschnięciu. Następnie wkładamy go do rozbełtanych jajek, potem obtaczamy w bułce tartej i wkładamy na patelnie. Płomień pod nią nie powinien być duży, za to powinien w miarę równomiernie rozgrzewać całą patelnię. Smażymy na rumiano z obu stron, co trwa około 7 minut na obie strony. Kotlety gotowe.
Data ostatniej modyfikacji: 16.05.2012 00:49:14

Komentarze

ilka 21:26 03.05.2014
Dobry komentarz! 499
probowalam juz kiedys i z mlekiem i wszysko inne,ale to nie ten smak,moze mieso mam nie takie.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
Wiem 10:52 14.02.2014
Dobry komentarz! 701
Niestety, nie masz racji. Smalec jest ok a olej cie zabija. To jedno z oszustw, coby chorych duzo bylo i dalo sie zarobic. Doczytaj.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
Andziaaa 15:32 09.01.2014
Dobry komentarz! 822
właśnie robię te kotlety ... ciekawe :D
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
ksenia55 21:00 25.12.2013
Dobry komentarz! 840
Ja o mleku wiedziałam już dawno , ale zęby nacinać gdzie jest tłuszcz .tego nie wiedziałam...dziękuję za rady.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
kammil 13:20 10.10.2013
Dobry komentarz! 1045
Do mleka polecam dodać koperek , pycha :D
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
Aduś 11:58 10.06.2013
Dobry komentarz! 1401
Jesli nie chcecie zeby tluszcz pryskal dosypcie na patelnie szczypte soli.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
...starzyk... 22:02 29.05.2013
Dobry komentarz! 1416
To co należy odciąć lub ponacinać,to nie jest żaden tłuszcz tylko włóknista powłoka.Aby schabowe nie były "podeszwami",należy je krótko obsmażyć w dobrze nagrzanym tłuszczu.Potem smażymy je na "małym ogniu" na złoty kolor.Na pewno będą soczyste.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
arooo 10:44 13.05.2013
Dobry komentarz! 1455
a nie trzeba ich(ktletow) po usmazeniu poddusic?
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
froggy82 23:25 11.05.2013
Dobry komentarz! 1446
czy mozna trzymac w mleku cala noc??...nie rozpadna sie przypadkiem :D
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
JULKAA 14:03 11.05.2013
Dobry komentarz! 1429
Pychaaaa
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
po prostu JA 18:35 06.05.2013
Dobry komentarz! 1445
no moze beda smakowac :D, ja nie wiem, mam 12 lat i sprobuje takowe zrobic, raz robilem, lecz bez mleka, zrobie do tego jeszcze frytki(lub ziemniaki smazone albo zwykle) i jeszcze sadzone jajko :D mmmm...
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
ela 10:59 10.04.2013
Dobry komentarz! 1530
jak kotlety czym tu sie zachwycac
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
zuziiiik 13:15 27.03.2013
Dobry komentarz! 1552
właśnie robię ciekawe jakie wyjdą...
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
Jola 19:40 24.03.2013
Dobry komentarz! 1554
ja też spróbuję z tym mlekiem maże uda mi się zaskoczyć gości
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
Radek 15:07 08.03.2013
Dobry komentarz! 1606
Pycha !!! :D :D :D
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
ada 07:48 06.03.2013
Dobry komentarz! 1588
no ja wlasnie czytam jak zrobic bo moje mam dosc .bede w ten sposob robic
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
marudka 11:18 05.03.2013
Dobry komentarz! 1607
a czy pasuje do nich zrobic wazywa na patelni bez ziemniakow
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
lee 21:12 03.03.2013
Dobry komentarz! 1742
o tak to były schabowe!!! taka mala rzecz a tyle potrafi zmienić :)
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
nika 12:15 20.02.2013
Dobry komentarz! 1612
o moczeniu w mleku jeszcze nie słyszałam;) zrobię schabszczaki dziś na obiad i dam znać jakie wyszły :) pozdrawiam
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
Dario z krakowa 13:22 17.02.2013
Dobry komentarz! 1596
Bardzo były pyszne żona wzięła sobie asz dwie sztuki
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
O.K 17:28 11.02.2013
Dobry komentarz! 1595
Wyszły super!! Polecamy :) Ola i Kuba :)
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
krzysiek 16:36 10.02.2013
Dobry komentarz! 1598
schabowe pierwsza klasa sam robiłem i dzieciom też smakowały bardzo.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
Brutus164 17:43 07.02.2013
Dobry komentarz! 1606
Z tym mlekiem - po prostu bomba. Wyjątkowo pyszne i soczyste.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
Seba 15:12 18.01.2013
Dobry komentarz! 1615
Schabowy jest dobry na wszystko, aby uniknąć pryskającego tłuszczu odwracam kotlety przy pomocy widelca smażeniowo- grillowego, ma długa rączkę i się nie nagrzewa
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
lola 10:29 17.01.2013
Dobry komentarz! 1604
dobre :)
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
Tomasz . 13:58 15.01.2013
Dobry komentarz! 1605
Tradycyjnie po prostu :)
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
Ewa 08:49 10.01.2013
Dobry komentarz! 1616
dzięki też spróbuję!...
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
Ela_Edward_i_Radek 18:58 31.12.2012
Dobry komentarz! 1650
Mniam, mniam! Właśnie zjedliśmy :)
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
uhuu 19:07 29.12.2012
Dobry komentarz! 1659
dobry pomysł z tym nacinaniem i mlekiem
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
DANKA 16:32 29.12.2012
Dobry komentarz! 1660
NIE WIEDZIALAM ZE KOTLETY MOCZY SIE W MLEKU A ROBIE JUZ KOTLETY 40 LAT
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
Kasia 23:47 29.11.2012
Dobry komentarz! 1754
rzadko jem takie kotlety
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
sheldon 23:20 19.11.2012
Dobry komentarz! 1798
Świetna sprawa taki obiad, tylko potem zostaje mnóstwo zmywania i czyszczenia tych drewnianych sztućców, którymi i tak jest ciężko coś obrócić:/
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
Pokal 12:31 18.11.2012
Dobry komentarz! 1960
widelec Forky i szczypce, w zależności od potrzeb używam jednego albo drugiego.
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
Mika 17:21 17.11.2012
Dobry komentarz! 1827
Schabowe to główne danie na niedzielny obiad, mam jednak problem z pryskającym tłuszczem, pryska mi na ręce i parzy. Jakich narzędzi używacie do odwracania kotletów?
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
książeczka 13:42 17.11.2012
Dobry komentarz! 1794
Ważne żeby nie rozbić kotletów zbyt cienko !
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
Ania 18:45 02.11.2012
Dobry komentarz! 1914
5 sztuk wpierdzieliłam . Super były
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
zajebiste 15:19 26.10.2012
Dobry komentarz! 1863
Dzięki
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
spa2007 09:18 07.10.2012
Dobry komentarz! 1971
no i jakie wyszły...?
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi
natalia 14:59 12.07.2012
Dobry komentarz! 2163
dzieki:) dzis bede robila... napisze jakie wyszly:)
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg yaapi

Twój komentarz

Podpis
Przepisz wspak ciąg yaapi