czyli Jak To Zrobić?

Zobacz też

Jak zrobić bitą śmietanę?

Bita śmietana jest znakomitym dodatkiem do np. lodów, czy deserów. Wbrew pozorom jej wykonanie jest bardzo proste, do przygotowania bitej śmietany w domu będziesz potrzebować tylko kilku składników.

Co będzie potrzebne?

• Śmietana 30% (rzadka, potocznie zwana „kremówką”),
• Cukier (ilość zależna od indywidualnych upodobań),
• Mikser z końcówką do ubijania piany z białek jaj lub
• Trzepaczka do ubijania piany.

Możesz również przed ubijaniem dodać do śmietany swoje ulubione dodatki smakowe, np. kakako lub aromaty – cytrynowy, waliniowy, rumowy itp.
1
Pora zająć się ubijaniem śmietany - wlej zawartość opakowania śmietany do wąskiego, wysokiego naczynia (ważne – w niskim będzie pryskać na boki).
2
Wsyp żądaną ilość cukru, rozmieszaj wstępnie łyżką tak, by cukier się rozpuścił.
3
Skosztuj, jeśli uznasz, że cukru jest zbyt mało, powtórz krok drugi.
4
Uruchom mikser lub weź trzepaczkę i okrężnymi ruchami ubijaj śmietanę.
5
Przy użyciu miksera wystarczy około 2-3 minut ubijania, przy ręcznym ubijaniu trzepaczką około 10 minut.
6
Śmietana jest gotowa w momencie, gdy po odwróceniu naczynia do góry dnem nie wysuwa się z niego, ani nie odkształca.
Data ostatniej modyfikacji: 24.07.2011 18:33:38

Komentarze

pychotka 20:16 09.03.2013
Dobry komentarz! 1613
może byc
Odpowiedz
Podpis Anuluj
Przepisz wspak ciąg vdjiy

Twój komentarz

Podpis
Przepisz wspak ciąg vdjiy