Jak zrobić bitą śmietanę?

Bita śmietana jest znakomitym dodatkiem do np. lodów, czy deserów. Wbrew pozorom jej wykonanie jest bardzo proste, do przygotowania bitej śmietany w domu będziesz potrzebować tylko kilku składników.

Co będzie potrzebne?

• Śmietana 30% (rzadka, potocznie zwana „kremówką”),
• Cukier (ilość zależna od indywidualnych upodobań),
• Mikser z końcówką do ubijania piany z białek jaj lub
• Trzepaczka do ubijania piany.

Możesz również przed ubijaniem dodać do śmietany swoje ulubione dodatki smakowe, np. kakako lub aromaty – cytrynowy, waliniowy, rumowy itp.
1
Pora zająć się ubijaniem śmietany - wlej zawartość opakowania śmietany do wąskiego, wysokiego naczynia (ważne – w niskim będzie pryskać na boki).
2
Wsyp żądaną ilość cukru, rozmieszaj wstępnie łyżką tak, by cukier się rozpuścił.
3
Skosztuj, jeśli uznasz, że cukru jest zbyt mało, powtórz krok drugi.
4
Uruchom mikser lub weź trzepaczkę i okrężnymi ruchami ubijaj śmietanę.
5
Przy użyciu miksera wystarczy około 2-3 minut ubijania, przy ręcznym ubijaniu trzepaczką około 10 minut.
6
Śmietana jest gotowa w momencie, gdy po odwróceniu naczynia do góry dnem nie wysuwa się z niego, ani nie odkształca.

Komentarze

pychotka
20:16 09.03.2013
Dobry komentarz! 3682
może byc

Twój komentarz