Jak ugotować leczo?

Leczo to prosta potrawa na ciepło, która może być przygotowana na obiad, lub kolację. Przygotowuje się ją szybko i równie szybko znika z talerzy, taka jest smaczna. Leczo to danie jednogarnkowe, tak więc nie musimy się martwić górą naczyń do zmywania. Często poszczególne przepisy na leczo nieco różnią się od siebie pewnymi dodatkami, ponieważ przy jego przygotowywaniu możemy wyczyścić lodówkę z resztek wędlin czy warzyw.

Co będzie potrzebne?

30-40 dkg cienkiej kiełbasy typu podwawelska, ale może być dobra zwyczajna lub inna
trzy średniej wielkości cukinie
cztery papryki różnego koloru
cztery pomidory
jedna duża lub dwie średnie cebule
trzy ząbki czosnku
przecier pomidorowy
sól, pieprz oraz ulubione przyprawy ziołowe, papryka słodka, ostra, zioła prowansalskie itp.
odrobina oleju
woda
1
Obieramy cebulę i kroimy ją na pół. Jedną połówkę kroimy na drobną kostkę, a drugą ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dzięki temu danie nabierze głębi smaku, ponieważ starta cebula daje z siebie więcej aromatów. Jeżeli nie lubimy ostrych dań, możemy całą cebulę tylko pokroić, a jeśli chcemy, aby danie było ostrzejsze, całą ścieramy na tarce. Następnie na dno dość wysokiego garnka wlewamy odrobinę oleju i gdy się zagrzeje, wrzucamy do niego cebulę. Robimy to tylko z pokrojoną cebulą, ta strata szybko by się spaliła.
2
Podczas gdy cebulka się przysmaża, my ściągamy jelito z kiełbasy i kroimy ją w półksiężyce, lub w kostkę, ale nie bardzo drobną, a następnie wrzucamy do garnka i rumienimy, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło.
Reklama
3
Podczas gdy kiełbasa się rumieni, my przygotowujemy cukinie. Trzeba je obrać ze skóry oraz przeciąć wzdłuż na pół i małą łyżeczką wydrążyć miąższ z pestkami, a następnie pokroić w kostkę. Jeśli kiełbasa już się zrumieniła, dorzucamy do niej cukinie i startą na tarce cebulę i zalewamy wszystko wodą tak, aby przykryć wszystkie składniki.
4
Następnym krokiem jest pokrojenie w kostkę pomidorów. Najlepiej obrać je ze skórki. Aby łatwo zeszła, wystarczy pomidory pomoczyć we wrzątku przez parę minut, albo nabite na widelec opalić nad palnikiem. Wtedy skórka sama zacznie schodzić. Tak przygotowane kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
5
Następnym krokiem jest obranie ze skórki czosnku i zgniecenie go na desce do krojenia na płasko ułożonym nożem, a następnie pokrojenie w drobniutką kostkę i wrzucenie do garnka. Możemy czosnek zetrzeć w moździerzu lub przecisnąć przez praskę, jeśli wolimy, ale wówczas danie będzie ostrzejsze, ponieważ czosnek uwolni więcej olejków eterycznych.
6
Na samym końcu wrzucamy paprykę, która stosunkowo szybko się rozgotowuje, dlatego dodajemy ją jako ostatnią. Papryki należy umyć, wykroić z nich gniazda nasienne i pokroić w niezbyt długie paski, lub w kostkę, jak kto woli, a następnie wrzucić wszystko do garnka. Należy uzupełnić wodę, jeśli jest jej za mało, ale składniki nie mogą w niej pływać, jak w zupie, danie ma być raczej gęste. Dużą garść papryki możemy sobie odłożyć i dodać już do gotowego leczo, wtedy konsystencja dania będzie ciekawsza i podczas jedzenia będziemy natrafiali na chrupiącą, świeżą papryczkę.
7
Ostatnim krokiem jest dodanie dwóch, trzech łyżek przecieru pomidorowego, aby danie nabrało ostrości i doprawienie do smaku ulubionymi przyprawami. Po dodaniu papryki wszystko powinno się gotować najwyżej 10-15 minut, a całe danie nie więcej jak 30 - 40 minut, aby warzywa się nie rozgotowały.
8
Jeśli w lodówce mamy jakieś resztki wędliny, możemy ją wkroić na początku, razem z kiełbasą. Do dania można dodać też podduszone na maśle pieczarki, a wraz z cukinią lub zamiast niej, można dodać patisona.

Komentarze

Dav
17:37 07.08.2014
Dobry komentarz! 6002
Hmm to bedzie moj pierwszy raz , wiec mam nadzieje ze wyjdzie ok ;]
Bea
16:35 10.08.2013
Dobry komentarz! 6920
Robię identycznie.Z cukinią jest rewelacja!
luc
21:50 14.07.2013
Dobry komentarz! 6905
dobry przepis. Ja robie leczo podobnie, ale paprykę podsmażam, jeszcze przed wrzuceniem cukinii. Używam wielu ziół do przyprawienia, zwłaszcza lubię do lecza cząber.

Twój komentarz