Coraz więcej osób interesuje się możliwością samodzielnego upieczenia chleba. W sklepach są dostępne automaty, dzięki którym można łatwo przygotować prosty chleb, na drożdżach. Jednak prawdziwy, tradycyjny chleb to chleb na zakwasie. Zakwas nadaje pieczywu wspaniały smak i zapach, znacznie zwiększa przyswajalność składników odżywczych oraz poprawia trawienie. Co ważne zrobienie zakwasu żytniego na chleb jest proste:
Co będzie potrzebne?
- mąka żytnia typ 2000
- woda
- spory słoik lub miska
1
Należy zaopatrzyć się w mąkę żytnią typ 2000 - taka zawiera najwięcej składników odżywczych i potrzebnych nam mikroorganizmów. Pierwszego dnia wsypujemy 50 gram mąki do czystej miski lub dużego słoika, wlewamy 50 gram wody, mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Idealna temperatura dla zakwasu to ok 25 stopni, nie należy przekraczać 30 stopni. Naczynie przykrywamy szmatką lub np ręcznikiem papierowym. Po 12 godzinach można przemieszać masę.
2
Następnego dnia, czyli po 24 godzinach, dosypujemy 50 gram mąki i 50 gram wody. I znów po 12 godzinach można pomieszać. W zależności od potrzeb można stosować inne ilości mąki i wody, ale należy zachować proporcję.
Reklama
3
Powtarzamy krok 2 w kolejne dni. Już po paru dniach nasz młodziutki zakwas powinien zacząć dawać oznaki życia, tzn rosnąć, puszczać okazjonalne bąbelki. Jego zapach będzie kwaskowaty. Jeżeli tylko nie ma pleśni, to wszystko jest dobrze.
4
Po 6 dniach mamy gotowy zakwas i możemy przystąpić do wypieku pierwszego chleba. Taki młody zakwas będzie na początku słaby i chleb na nim będzie powoli wyrastał, ale będzie smaczny, a z każdym kolejnym chlebem będzie coraz lepiej. Jak upiec chleb? Zapraszamy do poradnika jak upiec chleb żytni.
Data ostatniej modyfikacji: 30.05.2013 19:40:28
Komentarze
Agnes
23:26 04.01.2014
7010
Pierwszy raz robiłam zakwas i ku mojemu zdziwieniu wyszedł rewelacyjny, upiekłam na nim chleb i nie mogę wyjść z podziwu jaki jest piękny i pyszny.
Komentarze